Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сложния свят на елементарните частици

Фермилаб
Снимка: Wikipedia

Какво е реалността и как разбираме, че нещо е реално? – този въпрос занимава Ричард Докинс в книгата му The Magic of Reality.
Информацията, която добиваме непосредствено чрез сетивата си, безспорно е реална, пише Докинс, също и тази, до която достигаме с помощта на телескопи, микроскопи и радиовълни. Третият вариант е създаването на модели, които да докажат допускането, че дадена реалност работи по един или друг начин.

Именно такъв модел създаде неотдавна международен екип учени в лабораторията Ферми и откри отклонение в поведението на една субатомна частица, наречена мюон. Това изследване, както и няколко по-раншни, е на път да промени знанието  ни за законите на физиката, на които се подчинява живота ни - всичко от това да залепим магнит на хладилника до начина, по който топката влиза в баскетболния кош - се подчинява на тези закони. Четирите фундаментални сили, които определят взаимодействието на обектите и частиците във вселената са: силата тежестта или гравитацията,  електромагнитното взаимодействие, силното взаимодействие и слабото взаимодействие.

Изследването, проведено във Фермилаб, е на път да посочи съществуването на пета природна сила. Тъй като поведението на субатомната частица, която изследва не се подчинява на познатите ни физични закони.

За смисъла и значението на научните експерименти, не само тези на Фермилаб, но и по-раншните на учените от ЦЕРН, разказва доц. д-р Венелин Кожухаров от катедра „Атомна физика“ на Физическия факултет. Той казва, че е „важно не само откритието, но и точността и прецизността, с които е проведен експериментът. И, че Напредъкът в науката идва от високопрецизни изследвания, не толкова от разтърсващи открития.“

Доц. Кожухаров ни помага да навлезем в нелеката тема на физиката на елементарните частици и да си дадем сметка за обема и значението на работата на учените.

През 2014-а доц. д-р Венелин Кожухаров предлага конструирането на експеримента PADME (Positron Annihilation into Dark Matter Experiment) съвместно с италиански учени от Националната обсерватория във Фраскати, Италия. Експериментът е посветен на търсенето на т. нар. тъмни фотони – потенциален посредник на тъмната с познатата ни материя. Част от детекторите на експеримента са изработени във Физическия факултет на СУ, а през февруари тази година завърши набора на данни събирани няколко месеца и скоро се очакват нови резултати.

За всичко това Венелин Кожураво разказва в „Лабиринти на познанието“









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50