В сложния свят на елементарните частици

Фермилаб
Снимка: Wikipedia

Какво е реалността и как разбираме, че нещо е реално? – този въпрос занимава Ричард Докинс в книгата му The Magic of Reality.
Информацията, която добиваме непосредствено чрез сетивата си, безспорно е реална, пише Докинс, също и тази, до която достигаме с помощта на телескопи, микроскопи и радиовълни. Третият вариант е създаването на модели, които да докажат допускането, че дадена реалност работи по един или друг начин.

Именно такъв модел създаде неотдавна международен екип учени в лабораторията Ферми и откри отклонение в поведението на една субатомна частица, наречена мюон. Това изследване, както и няколко по-раншни, е на път да промени знанието  ни за законите на физиката, на които се подчинява живота ни - всичко от това да залепим магнит на хладилника до начина, по който топката влиза в баскетболния кош - се подчинява на тези закони. Четирите фундаментални сили, които определят взаимодействието на обектите и частиците във вселената са: силата тежестта или гравитацията,  електромагнитното взаимодействие, силното взаимодействие и слабото взаимодействие.

Изследването, проведено във Фермилаб, е на път да посочи съществуването на пета природна сила. Тъй като поведението на субатомната частица, която изследва не се подчинява на познатите ни физични закони.

За смисъла и значението на научните експерименти, не само тези на Фермилаб, но и по-раншните на учените от ЦЕРН, разказва доц. д-р Венелин Кожухаров от катедра „Атомна физика“ на Физическия факултет. Той казва, че е „важно не само откритието, но и точността и прецизността, с които е проведен експериментът. И, че Напредъкът в науката идва от високопрецизни изследвания, не толкова от разтърсващи открития.“

Доц. Кожухаров ни помага да навлезем в нелеката тема на физиката на елементарните частици и да си дадем сметка за обема и значението на работата на учените.

През 2014-а доц. д-р Венелин Кожухаров предлага конструирането на експеримента PADME (Positron Annihilation into Dark Matter Experiment) съвместно с италиански учени от Националната обсерватория във Фраскати, Италия. Експериментът е посветен на търсенето на т. нар. тъмни фотони – потенциален посредник на тъмната с познатата ни материя. Част от детекторите на експеримента са изработени във Физическия факултет на СУ, а през февруари тази година завърши набора на данни събирани няколко месеца и скоро се очакват нови резултати.

За всичко това Венелин Кожураво разказва в „Лабиринти на познанието“ 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Будният габровски дух в Националния музей на образованието

Ако и днес габровци удивляват с находчивост и размах в общополезните и повдигащи духа дейности, то не е случайно. Това е град с традиции в предприемачеството, образованието и културата. Тъкмо в Габрово през 1835 г. с дарения на родолюбивите и заможни габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други, е открито първото българско светско..

публикувано на 21.06.21 в 09:45

Рада Якова за присаждането на един художник в Нидерландия

Художникът, илюстратор и графичен дизайнер Рада Якова откри в София изложба, наречена „Витамин Д“. Показателно име, като се има предвид, че местожителството ѝ от 9 години е Хага в Нидерландия. Преди това е направила магистратура по изобразителни изкуства и реклама от Виена . Произведенията на Рада, често интерпретиращи женската идентичност, са..

публикувано на 21.06.21 в 08:15

Градчето, където е сниман любимият сериал „Синьо лято“ – Нерха

Бойка Велинова, която от години живее в Андалусия и използва Испания като базов лагер за пътуванията си по света, разказва как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и широки усмивки. При телефонния ни разговор Бойка така сочно и картинно описа тамошните красоти! Тя..

публикувано на 20.06.21 в 08:20
Портрет на Петър Велики от Пол Деларош

Енциклопедия бюрократика. Епизод 3: Реформирани до изтощение

„Ако трябва да промените армията, вероятно трябва да въведете нови практически знания, новите практически знания са свързани с нови научни знания, новите научни знания   са свързани с нова, поне минимална образователна система, новата образователна система е свързана с нови хора - тези нови хора вероятно ще бъдат западноевропейци и това поставя..

публикувано на 19.06.21 в 09:15

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32