Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За гените на смелостта

Томи Смит и Джон Карлос с вдигнати юмруци по време на награждаването на олимпийските игри през 1968 г.
Снимка: Wikipedia

На Гергьовден обикновено говорим за храбростта и смелостта. В мирно време обаче, арената, на която най-ясно виждаме проявата на тези качества, е в спорта.

Понякога той напомня военен сблъсък, друг път е тъкмо антипод на войната. Сигурно е, обаче, че благодарение на медиите, днес спортните състезания са се превърнали в епични спектакли, които събират милиони хора.

Спортът е мощен генератор на митове и разказвач на истории. Големите двубои и атлетичните постижения оформят историята на съвременния свят и личните спомени на мнозина. Понякога един жест на терена или игрището води до промяна в нагласите, за която преди това са се борили мнозина.

Има и ситуации, в които отъждествяваме надпреварата на терен, с притчи като тази за Давид и Голиат например.

В спорта постиженията се мерят по скалата победа-загуба, но той е много повече от това. Спортът е и игра, и изява на човешкия дух, сила и упорство.

За смелостта в спорта и за спортистите като съвременните герои разказват д-р Боряна Ангелова Игова, преподавателка по философия на спорта в НСА и авторка на книгата „Изобретяването на човека машина. Тялото на спортиста“ и Любомир Тодоров, дългогодишен спортен журналист, съосновател на първия български тенис сайт Racketi.com. Автор на три книги със спортна тематика, посветени на футбола, фигурното пързаляне и тениса и запален спортист.

Колко е важна храбростта за спортния характер и какво друго е нужно за да достигнеш финала като победител, разказва Димитър Илиев, осемкратен рали шампион на България.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Будният габровски дух в Националния музей на образованието

Ако и днес габровци удивляват с находчивост и размах в общополезните и повдигащи духа дейности, то не е случайно. Това е град с традиции в предприемачеството, образованието и културата. Тъкмо в Габрово през 1835 г. с дарения на родолюбивите и заможни габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други, е открито първото българско светско..

публикувано на 21.06.21 в 09:45

Рада Якова за присаждането на един художник в Нидерландия

Художникът, илюстратор и графичен дизайнер Рада Якова откри в София изложба, наречена „Витамин Д“. Показателно име, като се има предвид, че местожителството ѝ от 9 години е Хага в Нидерландия. Преди това е направила магистратура по изобразителни изкуства и реклама от Виена . Произведенията на Рада, често интерпретиращи женската идентичност, са..

публикувано на 21.06.21 в 08:15

Градчето, където е сниман любимият сериал „Синьо лято“ – Нерха

Бойка Велинова, която от години живее в Андалусия и използва Испания като базов лагер за пътуванията си по света, разказва как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и широки усмивки. При телефонния ни разговор Бойка така сочно и картинно описа тамошните красоти! Тя..

публикувано на 20.06.21 в 08:20
Портрет на Петър Велики от Пол Деларош

Енциклопедия бюрократика. Епизод 3: Реформирани до изтощение

„Ако трябва да промените армията, вероятно трябва да въведете нови практически знания, новите практически знания са свързани с нови научни знания, новите научни знания   са свързани с нова, поне минимална образователна система, новата образователна система е свързана с нови хора - тези нови хора вероятно ще бъдат западноевропейци и това поставя..

публикувано на 19.06.21 в 09:15

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32