Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калина Христова: Илюстрирам в дълбочина човешката душа

Калина Христова
Снимка: галерия Little Bird Place

„Преобразяване“ – и в преносния и в буквален смисъл е същността на самостоятелната изложба на художничката Калина Христова, която можете да видите в галерия „Литъл Бърд плейс“. Преобразяване, защото продължава визуалните изследвания на авторката в областта на портретната рисунка, навлизайки още по-дълбоко в силните преживявания и човешките емоции в днешното ни динамично време. Тези сюреалистични, абстрактни портрети, винаги с някакви атрибути, излезли от съзнанието ни  и добили видимост, не са отражение на реалността, а имагинерни образи, носители на истинност, вариации на душевни състояния.


Калина Христова е художник, който се изявява в няколко жанрове на изкуството – тя е предимно график, илюстратор, дългогодишен преподавател в Нов български университет, от една година и ръководител на департамент „Изящни изкуства“ в НБУ. Творческите ѝ проекти в областта на плаката, класическите и дигитални илюстративни техники са отново за стойността на моралните ценности и гротеската в общуването. Сега, в „Преобразяване“ тя показва новото си лице – живописни картини, съчетание на цвят и рисунка.


Как самата Калина Христова говори за своята живопис като дълбоки емоционални преживявания и дълбочина на човешката душа – чуйте в звуковият файл.Изложбата може да бъде разгледана до 15 май

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спас Киричев

Спас Киричев: Скулптурата винаги е била моя мечта

Предизвикателството да изваеш някои от най-великите личности в историята и да запечаташ образа на геройството в монументалното изкуство. Можем ли да заличим миналото, ако заличим паметниците от него? Спас Киричев е български скулптор с дългогодишен опит в монументалната скулптора и малката пластика. Роден е 1959 г. в Пазарджик. 1988..

публикувано на 14.06.21 в 10:38
Николай Пеев

Писателят Николай Пеев изпраща „Седем писатели в Космоса“

В предишните книги на пловдивският писател Николай Пеев – фантастиката „Денят на Инвикта“ и трилърът „Интервюто“, писателят отправя един съвременен поглед към бъдещето чрез сюжетите си и в новата си книга той залага препратки и към предишните две. Космоса отново е централна тема и в предишните книги на автора, но в сюжета на „7 писатели в Космоса“..

публикувано на 14.06.21 в 08:33

Спомен за Светлин Русев

На 14 юни е роден акад. Светлин Русев – художник, общественик, народен представител, колекционер и преподавател.  Той е един от най-големите майстори в историята на българската живопис. Роден е през 1933 г. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов, където по-късно сам става професор. А в периода 1973 – 1985 г...

публикувано на 14.06.21 в 08:21

Кураторът – невидимият стопанин на фотографската изложба

Всяка фотографска изложба е пъзел, съставен от различни картини; пътешествие без карта; образен разказ, който конструира кодирано послание. Изложбеното пространство е галерия с много изходи и входове. Кураторът е неговият често пъти невидим стопанин, който помага на посетителите да не се загубят в разказа, да разчетат правилно посланията.  Това..

публикувано на 14.06.21 в 08:15

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35