Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо не намираме българска сол в родните магазини

Снимка: Pixabay

Какъв е произходът на солта в българските магазини? Защо солта с български произход се среща рядко в тях?

Темата коментира Ивана Мурджева в “Нашият ден“:

“Стори ми се, че попаднах на източник на образование. Много често сме изправени пред задължението да осигуряваме домашното продоволствие. Осигурявайки продоволствието за дома, можем да се натъкнем на интересни факти и обстоятелства, които да подобрят нашето образование и знание за цели отрасли на нашия икономически и социален живот.


Не знам дали сте се замисляли как се купува сол? Може би от наличието на повече свободно време по празниците и възможност да прочета повече етикети, моята изненада беше, че в големите търговски вериги не може да бъде намерена българска сол.

Едва ли солта е продуктът, който е в първите 10 най-важни продукта за едно домакинство. Но така или иначе неизбежно се стига дотам да бъде закупен пакет. Признавам си, че до момента купувам сол, без да чета етикетите, защото не подозирам, че може да има изненади.

Каква беше моята изненада – че в големите търговски вериги не може да бъде намерена българска сол. Намира се сол с всякакъв произход – турски, кипърски, гръцки, румънски.

Оказа се, че в България има само едно търговско дружество, което добива сол. Освен това мястото, където се добива българската сол, е природен резерват, който може да ви изненада с невероятно интересни неща.

Оказва се, че добивът на българския сол задоволява около 30% от нуждите на българския пазар. Той не е свързан само с трапезната сол, която познаваме, а и с различни други видове сол и продукти от сол, които се използват в промишлеността и за различни други цели.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната..

публикувано на 23.06.21 в 18:17

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14

Проф. Асен Дудов: Онкологичният скрининг да е национална политика, а не кампанийна активност

Диагнозата рак е присъда, когато се изпуснат сроковете за лечение .  Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентските организации и на фармацевтичната индустрия започват работа по..

обновено на 23.06.21 в 12:22
Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд

Деца от проекта “Музиката вместо улицата“ на “Златната Диана“ в Ямбол

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19.00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ с..

публикувано на 23.06.21 в 09:35
Унивеситетска ботаническа градина

Еньовден в Ботаническата градина

Университетската ботаническа градина (УБГ) в София подготвя специална програма за отбелязване на Еньовден – 24 юни. През целия ден ще има ботанически базар на лечебни и ароматни растения, както и на подправки – лавандула, мащерка, риган, салвия, облепиха, очиболец, мента и др. За децата От 11 до 12 часа за децата е предвидено..

публикувано на 23.06.21 в 08:41