Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Проф. Милен Георгиев: Имаме дълг към обществото да обясняваме науката на достъпен език

проф. Милен Георгиев
Снимка: БАН

Милен Георгиев е професор в Института по микробиология – БАН. Той е ръководител на лабораторията по метаболомика към същия институт.

В класацията на Станфорд на най-добрите 2% от учените в света попаднаха и българи, той е един от тях. Той е съредактор и член на редакционните колегии на дузина международни списания в областта на биотехнологиите и химията на природните молекули. Организатор на международна конференция по рационално оползотворяване на природните продукти.

Проф. Милен Георгиев е главен герой в “Нашият ден“

“Ако трябва да се върна в началото, имаше доста трънлива част от пътя. Имаше хронично недофинансиране на науката в България. Бяха времената около 2002 г., когато аз започнах да се занимавам с наука, до към 2006-2008 г.

Годините бяха много трудни за научни изследвания за правене на наука. В същото време тогава бях в Германия на една дългосрочна специализация. Имах една много сериозна дилема дали след края на специализацията да се върна в България, или да остана в Германия, където имах предложение.

Но това са времена, които отминаха. Доста неща се промениха. Най-малкото е, че се смениха десетина министъра на образованието. В последните години за радост тази турбуленция, която имаше в началото на десетилетието, понамаля.“

Науката

“Винаги казвам, че ако човек не може да обясни на баба си и дядо си с три изречения това, което прави, със сигурност не е много успешен, независимо от това дали прави наука, сателити в Космоса или модерни телефони.

Нещо повече, научните занимания в по-голямата си част се финансират с пари на данъкоплатците. Имаме дълг към обществото да обясняваме на един достъпен език за какво се използват тези пари."

Растенията

“Това, което ние работим – стъпваме на едно многовековно използване на растенията и познаването на лечебните свойства на част от тях. Нуждата от използване на растенията и евентуално третиране на заболявания чрез тях е дълбоко позната във вековете.

Съвременната наука се прави от едни големи колективи и в повечето случаи знанието, което създаваме, си го споделяме. И създаването на един конкретен продукт – лекарство или ново знание – е следствие на колективен труд.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56

Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за почивка

Какви са очакванията към летния туристически сезон? Ваксинации, сертификати... къде да почиваме, какво да изберем – в чужбина или у нас? Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов , председател на Института за анализи и оценки в туризма: “Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което..

обновено на 18.06.21 в 14:33
Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология. Първият семинар през 2019 година се проведе в Италия, а тазгодишното обучение се реализира на остров Персин край град Белене. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:19