Азбуката на живота и кутията на Пандора

Снимка: Rawpixel

Как се промениха разбиранията ни за гените? Какво се случва с разчитането на човешкия геном и шеметното развитие на технологията CRISPR, която позволява редактиране на гени. Това поражда колкото надежди, толкова и опасения.

В съвсем обозримо бъдеще вероятно наистина ще можем да премахваме заплахата от развиване на вродени заболявания, но къде трябва да теглим чертата и да спрем? Докъде стига „поправянето“ на генните мутации и откъде започва „подобряването“ на човека и създаването на „дизайнерски бебета“?

„Преди да започнем да пишем на азбуката на живота, трябва да се научим да четем“ – казва молекулярният генетик Славил Пейков и разказва какво е направено до момента.

Немалко философи казват, че не бива да се месим в хода на еволюцията и че човекът, такъв какъвто е, е най-доброто творение на инженерния дух на природата. Биопрогресистите са на мнение, че „човекът е само първата стъпка, но не и последната дума.“


Всички тези въпроси изискват много сериозно разискване и то не само на учените, философите и политиците, а и широка обществена дискусия, в която основен арбитър трябва да е науката - не защото е всемогъща и има всички отговори, а защото не спира да търси решения, да бърка и да опитва отново. Защото, както казва Славил Пейков „не спира да търси не само отговорите, но и правилните въпроси.“

Събитието „Еволюция на еволюцията“ е част от програмата на Рацио на Софийския фестивал на науката. То ще се проведе на 16 май от 11.30часа с вход свободен или дарителски билет.

Славил Пейков, е молекулярен генетик и преподавател в катедра „Генетика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Завършил е докторантурата си в Хайделбергския университет (Германия). Има дългогодишен опит в сферата на генното инженерство и синтетичната биология. Един от ръководителите на българските отбори по синтетична биология iGEM Bulgaria. Изследванията му в момента са концентрирани в областта на бактериалната геномика и изучаването на механизмите на антибиотична резистентност в патогенните бактерии на генетично ниво.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32

Средновековен панаир в Талин

В Стария град на Талин са запленени от историята. Ако като мен попаднете през уикенда на площада пред кметството, със сигурност ще се окажете във въртопа на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери танцуват монотонни дворцови танци, пъстри сергии предлагат дудуци и лъкове, ръчно духано стъкло и домашни сапуни с билки, плетива..

публикувано на 18.06.21 в 07:55

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим. Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на..

публикувано на 16.06.21 в 17:18

За Храма на Мелпомена

„Отколе ни е казано, че всички Пътища към Храма водят. А Храмът на Изкуството е онзи, в който вечно търсим знаците за овладяване и на космичното, и на катадневното общение… … веднъж намерили се – да забравим разноликите Пътеки, по които сме вървели. Да обединим творящата енергия и заедно да тръгнем по единствения път към умножаване жреците..

публикувано на 16.06.21 в 10:12

Софийската духовна семинария обучава и формира личности

Вече повече от век Средното общообразователно духовно училище подготвя кадри не само за Църквата, но и за различни сфери на дейност. Немалко изявени държавни мъже от близкото ни минало са започнали пътя си оттам. Учебното заведение е със статут на общообразователно духовно училище, едно от двете в България, заедно с пловдивското. Дипломите, които..

публикувано на 15.06.21 в 09:05