Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартин Пантелеев и неговите три музи: цигулката, диригентската палка и музикалното перо

Снимка: личен архив

Музиката, в нейното безкрайно многообразие през вековете, отново звучи в националния ефир в изпълнение на българските майстори-музиканти. В своето издание на 14 май 2021 г., предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ви среща с един от представителите на голямата и обичана българска цигулкова фамилия Ешкенази – това е цигуларят, диригентът и композиторът Мартин Пантелеев.

Роден на 10 май 1976 г. в София, той от ранна детска възраст е запленен от звука на цигулката, която звучи целодневно в дома му в ръцете на неговия по-голям брат – известният днес виртуоз Веско Пантелеев - Ешкенази.Неговият изпълнителски талант не остава незабелязан и на деветгодишна възраст той е поканен от проф. Влади Симеонов за концертмайстор на младежката филхармония „Пионер“, с която между 1985-86 г. концертира в Италия, Гърция, Бразилия и Русия. Именно тогава, по думите на самия Мартин Пантелеев, у него пламва искрата на любовта му към изкуството на дирижирането.

В Националната музикална академия Мартин Пантелеев учи цигулка при проф. Йосиф Радионов, а също така дирижиране и композиция: негови преподаватели са академик Васил Арнаудов, проф. Пламен Джуров и проф. Александър Текелиев. Завършва и майсторските класове на проф. Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон.

От 1999 г. Пантелеев концертира с престижната „Филхармония на нациите“, основана от Ленард Бърнстейн и Юстус Франц като концертмайстор и втори диригент. С този състав гастролира с над 1000 концерта в Европа, Азия и Съединените щати, като, наред с установения традиционен репертоар на оркестъра, представя и своите симфонични опуси. През 2004 г. дебютира на пулта и на Софийската филхармония, след което е поканен за главен гост-диригент, а през сезон 2011-12 е и главен диригент на състава. Като диригент Мартин Пантелеев работи с над 30 световни оркестри, сред които са: Берлинските симфоници, Английския камерен оркестър, Камерния оркестър на Концертгебау, Нидерландски симфоничен оркестър, симфоничния оркестър на Шлезвиг–Холщайн, Nordwestdeutsche Philharmonie, симфоничния оркестър на град Лече (Италия) и др. Изявява се в прочутите концертни зали на Кралския Концертгебау в Амстердам, Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория, участва на фестивалите „Rheingau Musik Festival“, „MDR Musiksommer“ и „Шлезвиг Холщайн“. След успешното му турне със Софийски фестивален оркестър в САЩ през 2008 г., той отново гостува там през 2011 г., като осъществява турне в 18 града с филхармонията на Кейптаун (Южна Африка), като с това става първият в историята диригент, гастролирал с африкански оркестър извън Африка.

Като композитор Мартин Пантелеев твори предимно в крупните музикални форми на симфоничния жанр, а негови произведения са изпълнявани в САЩ, Англия, Германия, Италия, Китай, Южна Африка, Северна Македония и България.

Освен разказът на Мартин Пантелеев за неговия житейски и творчески път, в предаването звучи и музика в негова интерпретация като солов изпълнител и диригент: творби от Бах, Хендел, Моцарт, Изаи, Динеку, Пипков, както и авторска музика.

Бъдете с нас на 14 май от 23 часа на вълните на националната програма „Христо Ботев“ – времето за ценителите на българското изпълнителско изкуство.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво), Румен Бояджиев-син и Валерия Христова

Румен Бояджиев-син: Чувствам се привилегирован да работя с изпълнители, които разбират музиката ми

Софийската публиката ще може да чуе Първия клавирен концерт на Румен Бояджиев-син в изпълнение на Надежда Цанова, оркестър „Симфониета“ Враца с диригент Христо Павлов на 19 юни от 19 часа. Творбата имаше своята премиера във Враца на 11 юни, но сега предстои да прозвучи на сцената на зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“..

публикувано на 18.06.21 в 14:44
Постановка на „Нестинарка“ от 2018 г. на Държавна опера Стара Загора

Фолклор, приказка, фантазия: „Нестинарка“ и „Змей и Яна“ – два различни подхода към митологията

Създадена в 1942 г., танцовата драма „Нестинарка“ е изключителен пример за това как един шедьовър в младите години на Марин Големинов сякаш програмира цялото му бъдещо творчество, дори в чисто инструментални творби – с типичния големиновски лаконизъм, с яснота – темброва, хармоническа, с ярката образност в цялото му творчество.   Закърмен с..

публикувано на 17.06.21 в 09:26

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със..

публикувано на 16.06.21 в 08:05

„Откритие“ на 30 години

30 години ще отбележи в началото на идната седмица варненският международният музикален фестивал „Откритие“. Неговият създател Доно Цветков е композитор, музикален мениджър и журналист. От сцената на „Откритие“ са тръгнали музикалните кариери на мнозина от популярните ни и любими певци - Деси Добрева, Миро, „Ъпдаун“, дует „Мания“…Пак там са..

публикувано на 16.06.21 в 07:45