Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“.

Красимира Николова от София поставя следния казус:

За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези наследници, които са на четвъртия брат.

Четирима братя са наследниците на земята и техните наследници имат спорове. Заведен е спор за материално право от наследниците на четвъртия брат в Районен съд гр. Червен бряг, който постановява едно решение, с което отхвърля искането на наследниците на този четвърти брат.

Да се установи, че те като наследство, са собственици и да им се признае собственост върху тази земеделска земя, която е обща на четиримата.

Основното за отхвърляне на иска от съдът в Червен бряг е, че единият протокол от 1948 г. за делба, който е сключен между четиримата братя, съдът приема за неперфектен.

ТКЗС-то в град Кнежа е образувано през 1950 г., две години по-късно.

Тъй като решението е за отхвърляне на иска на наследниците на четвъртия брат, те подават въззивна жалба към Плевенския окръжен съд, който е второинстанционен, и отнема решението на първата инстанция.

И постановява ново решение по съществуване на делото, с което признава правото на собственост на наследниците на този четвърти брат.

Въпросите, които поставя слушателката, са:

1.  Може ли решението на първоинстанционния съд в Червен бряг да бъде анулирано по някакъв начин?

2.  Възможно ли е наследниците на четвъртия брат да правят възражение, че техният наследодател, починал през 1983 г., е придобил по давност тази земеделска земя, която е от неперфектния договор за делба?

Отговорът на адв. Захариев можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмистите – клише и реалност

За конфликтите в работата, екипността, клишетата, насочени към създателите на дигиталния свят. Темата коментира в Хараламби Хараламбиев в “Нашият ден“, създател на проекта за хармонична работна среда. “Най-стандартното клише за програмистите е, че не могат да комуникират. Че са се затворили в света с компютрите. Това е наистина..

публикувано на 17.06.21 в 11:29

Covid-19: Неравенства при възстановяване от пандемията

Неравенства ще открием дори и при неравномерния темп на възстановяване от пандемията. Преди коронакризата много често се говореше за т.нар. “развитие на две скорости“. Това беше тема, чието съществуване признаха всички европейски лидери, независимо от задълбочената, провеждана с години кохезионна политика в рамките на ЕС. Развитието на..

публикувано на 17.06.21 в 09:59
Николай Поповски

Мечтата да полетиш

Николай Поповски е изобретател, който живее в Кочериново и преди точно 30 години сбъдва своята детска мечта – полита със своя хеликоптер, конструиран и изработен от самия него в двора на бащината му къща. Хеликоптерът излита от летище Крумово още от първия път и след това става експонат в Музея на авиацията на същото летище. Освен хеликоптера, има..

публикувано на 17.06.21 в 09:35

Лесовъдството е отстъпило на политическите поръчките в последните 20 г.

Възможно ли е да бъде преборена порочността на властовите структури при работата с горския сектор? За какво се оказа достатъчен последният месец? Темата коментира в “Нашият ден“ Александър Дунчев, директор на Изпълнителна агенция по горите. “Всеки може да направи много за горския сектор даже не е нужно и да е във властта...

публикувано на 17.06.21 в 09:13
Ралица и Сашо Милушеви

Любовта, позитивната нагласа и младостта - гаранция за успех и щастливо бъдеще

Те са млади, те са амбициозни, те са предприемчиви, те са красиви и талантливи. Те са Ралица и Сашо Милушеви – едно семейство, което развива свой успешен бизнес в отдалечена местност в Троянския Балкан, посреща гостите си с вкусните специалитети на гурме-майстора Сашо Милушев и не се бои да живее сред природата, тишината и красотата на планината...

публикувано на 17.06.21 в 08:50