Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новините са такива, каквито са

"Вижте. Новините на детски език"
Снимка: Книговище.бг

„Вижте. Новините на детски език“, най-новият модул на сайта- игра „Книговище“, е вече факт. „Книговище" е платформа, която подпомага децата  да обикнат четенето, но също така им помага  да се научат да вникват в това, което са прочели. Новият модул „Вижте“ запълва една ниша, която досега е била оголена в нашето медийно пространство и това е  журналистиката за деца, която се обръща към глобалните проблемите, с които се занимават и възрастните, но на разбираем език за тях. Идеята на „Вижте…“ е да предизвиква любопитството на младите хора към света и процесите, които текат в него. Статиите  са организирани в няколко рубрики, като „Общество“, „Свят“, „Наука“, „Култура“, „Спорт и здраве“ и целят да представят  актуални теми, които децата, така или иначе, чуват като новини в медийния фон, който ги заобикаля.

В „Мрежата“ за това разговаряме с Десислава Гаврилова, една от създателите на платформата „Книговище“, Александър Иванов, репортер на „Вижте“ от Исландия и с Константина Василева, медиен анализатор от Нова Зеландия.

За да разширим хоризонтите

Десислава Гаврилова: „Във  „Вижте“ имаме статии, посветените на изборите и защо това не винаги води до  създаването на правителство. Актуална тема. Как точно се съставя правителство, как работи демокрацията, какво е значението на парламента към правителството и към президента. Даваме  базисна представа на децата ,за това как  работи демокрацията и им обяснява неща, които те чуват в медийния шум около себе си, но често не разбират.“

Александър Иванов /12г/ : „Новините ме интересуват, защото ми е важно да следя какво се случва по света. Аз чета вестник „Сутрешен вестник“ и са ми много любопитни темите в него. Например, научих, че вече са  се продали най-скъпите обувки в света.“

Но най- важното за журналистиката е тя  да каже какво се случва  и да го каже  така, че всички да го разберат. Новините не трябва да се украсяват. Чувал съм за фалшивите новини, за които всички мислят, че те са верни, но те не са.

Константина Василева: „ Ще пиша за „Вижте“, защото това е много отговорна и важна задача. Децата трябва да получават качествена информация, която е адаптирана за възрастта им и така да формират вкусове към медиите и към четенето. Важно е от малки да се научат да отсяват кое им е представено с факти и кое –не и когато станат възрастни вече да имат придобити тези медийни навици.“

В звуковия файл, който следва, ще можете да научите повече за медиите в Исландия и Нова Зеландия.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15