Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на българския спорт

Снимка: sofiasportfilmfest.com

На 17 май е Денят на българския спорт – на всички онези, които не казват “Не мога“. На онези, които предизвикват част от себе си, които имат хъс към играта. Онези, които умея да губят и побеждават. На онези, които печелят високи отличия за страната последните години, въпреки тежките условия, в които се налага да развиват себе си като спортисти. Но и на обикновените хора, за които спортът е любов.

Темата коментира в “Нашият ден“ Катя Иванова, уредник на Музея на спорта в България:

“В началото на българската спортна педагогическа школа е поставено от 10 швейцарски учители по гимнастика, които пристигат през месец май, 1894 г в София.

След като България се освобождава от турско робство, лека-полека започва да се конституират различните учреждения у нас.  И тогава, през 1893 г., една делегация, 5-членна, прави обиколка в няколко европейски града, повечето столици, за да види как са организирани спортните институции.

Попадат на един кантонален събор в Швейцария, виждат един гимнастически събор на техните дружества. Обръщат се към ректора на университета в Лозана и молят десетина специалисти да дойдат на работа в България.

Тук пристигат десет подготвени гимнастици, които са разпределени в големите гимназии на страната ни. Това са хората, които практически поставят началото на модерното преподаване на физическото възпитание и спорта.“


Темата коментира в “Нашият ден“ и Юлиан Карабиберов, кондиционен треньор и преподавател:

“Ако сравняваме с миналото, преди 10, 20 години, сега спортната култура у нас е на доста по-високо ниво, българинът спортува повече, но това касае масовия спорт.

Спортното майсторство е малко закъсало в това отношение, вижда се и по резултатите, които имат спортистите. Тук-там имаме по нещо, което се доближава до резултатите от миналото."

Професионалният спорт

"Сбъркахме в смяната на системата. Условията се смениха, спортът като политика. Спорът беше идеология някога. Вече се комерсиализира и се гледа по друг начин на нещата.

Самата система, която бяхме изградили като отбор и развитие на талантите. Отношението към спорта се промени. Де факто се вижда какво се получи.

Имахме доста добра система за подготовка, но тя беше забравена, просто не се използва. Идващите като треньори също не я използват. И това, което бяхме постигнали, остана в миналото."

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56