Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

5
Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура, в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти“. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В конференцията взе участие и Стоян Иванов, директор на Историческия музей в гр. Клисура, събеседник в предаването "Европейски паралели – за музея, за галерията". Неговото изследване разглежда процесите на „съграждане на паметта в Клисура“.

Козинаровата къща с кладенеца на честта
Историческият музей на гр. Клисура е разположен в сграда, специално предоставена за осъществяването и развитието на неговата дейност. Построена е през 1926 г., по повод 50-годишнина от Априлското въстание, за да съхрани ценностите от историческото минало и културното наследство на гордите и смели клисурци. Строежът е осъществен изцяло с парични дарения, осигурени от жителите на града, които те са събирали в продължение на 30 години. 

В музея се пазят документи и артефакти, свързани както с бита и културното развитие на региона, така и с Априлския подвиг на клисурци. Може би не всеки знае, че Боримечката не е измислен образ от Иван Вазов, в неговия роман „Под игото“, а e действително съществувал човек, отличил се със своя дух, физическа сила и храброст. Според изследванията на някои историци Боримечката – Иван Танков Иванов – е живял в Клисура, в семейство на козар. За него разказват, че един ден, докато пасял козите и събирал дърва в гората, успял да залови две мечета. И оттогава започнали да го наричат Иван Боримечката. Една от важните задачи, които му възлагали от Революционния комитет по време на въстанието, е да изнася и да укрепва черешовите топчета на позициите в местността Зли дол. След поражението на въстаниците той е заловен и изпратен на заточение в Диарбекир, заедно с други клисурци. Благодарните потомци са издигнали негов паметник на мястото на втората бойна позиция, откъдето е даден първият изстрел от едно от черешовите топчета, срещу приближаващата турска войска.

В Клисура е роден и първият български книгоиздател Христо Груев Данов. Той е създател не само на първото българско книгоиздателско сдружение, а също и на първото българско читалище – 1854 година в Клисура.

Павурджиевата къща
Интересни са и обектите, които са част от „музейната територия“. В Павурджиевата къща е учреден първият таен революционен комитет от Четвъртия революционен окръг - Пловдив. Тук се намира и единствената запазена оригинална розоварна. Козинаровата и Червенаковата къщи също са свързани с историческото минало на града.

Още любопитни факти за ИМ-Клисура и региона – в разговора с гостa на „Европейски паралели – за музея, за галерията“ Стоян Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53

200 произведения на Салвадор Дали в Ямбол

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на Салвадор Дали в рамките на изложбата Design Works. Изложбата представя около 200 оригинални творби на художника, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в..

публикувано на 17.04.24 в 12:11

Наградата "Полет в изкуството" за 15-и път

15 години фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на младите и талантливите, като реализира техни конкретни проекти – филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други. На 23 април предстои официалната церемония за връчване на престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за "Полет в..

публикувано на 17.04.24 в 08:45
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54