Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

5
Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура, в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти“. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В конференцията взе участие и Стоян Иванов, директор на Историческия музей в гр. Клисура, събеседник в предаването "Европейски паралели – за музея, за галерията". Неговото изследване разглежда процесите на „съграждане на паметта в Клисура“.

Козинаровата къща с кладенеца на честта
Историческият музей на гр. Клисура е разположен в сграда, специално предоставена за осъществяването и развитието на неговата дейност. Построена е през 1926 г., по повод 50-годишнина от Априлското въстание, за да съхрани ценностите от историческото минало и културното наследство на гордите и смели клисурци. Строежът е осъществен изцяло с парични дарения, осигурени от жителите на града, които те са събирали в продължение на 30 години. 

В музея се пазят документи и артефакти, свързани както с бита и културното развитие на региона, така и с Априлския подвиг на клисурци. Може би не всеки знае, че Боримечката не е измислен образ от Иван Вазов, в неговия роман „Под игото“, а e действително съществувал човек, отличил се със своя дух, физическа сила и храброст. Според изследванията на някои историци Боримечката – Иван Танков Иванов – е живял в Клисура, в семейство на козар. За него разказват, че един ден, докато пасял козите и събирал дърва в гората, успял да залови две мечета. И оттогава започнали да го наричат Иван Боримечката. Една от важните задачи, които му възлагали от Революционния комитет по време на въстанието, е да изнася и да укрепва черешовите топчета на позициите в местността Зли дол. След поражението на въстаниците той е заловен и изпратен на заточение в Диарбекир, заедно с други клисурци. Благодарните потомци са издигнали негов паметник на мястото на втората бойна позиция, откъдето е даден първият изстрел от едно от черешовите топчета, срещу приближаващата турска войска.

В Клисура е роден и първият български книгоиздател Христо Груев Данов. Той е създател не само на първото българско книгоиздателско сдружение, а също и на първото българско читалище – 1854 година в Клисура.

Павурджиевата къща
Интересни са и обектите, които са част от „музейната територия“. В Павурджиевата къща е учреден първият таен революционен комитет от Четвъртия революционен окръг - Пловдив. Тук се намира и единствената запазена оригинална розоварна. Козинаровата и Червенаковата къщи също са свързани с историческото минало на града.

Още любопитни факти за ИМ-Клисура и региона – в разговора с гостa на „Европейски паралели – за музея, за галерията“ Стоян Иванов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови представления от международната сцена. В своето петнайсето издание „Световен театър в София“ представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се..

публикувано на 23.06.21 в 15:40

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда. „Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от..

публикувано на 23.06.21 в 12:25

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора? Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи..

публикувано на 23.06.21 в 11:54