Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 10-16 май

Снимка: Ани Петрова

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 май.

На 7 май в галерия "Казаков" в Трявна бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на музиканта Мирян Колев. Проектът включва тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум “Ghost villages”. Албумът е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие. В “Мултикултурни диалози” Мирян Колев, заедно с куратора на изложбата Христина Барева, разказват за документално-художествената среща между фотографията и музиката.

Изложбата "Lucid Eyes" на фотографката Веселина Николаева бе открита на 13 май в галерия "Синтезис" и може да бъде разгледана до 10 юни. Тя включва 21 портрета и два пейзажа, които създават усещането за непосредственост и близост. Те са в човешки ръст и изглеждат по-живи от живите хора, а в тях се вижда и фотографката.

„Испания“ е новият концерт на Симфоничния оркестър на БНР и световноизвестния испански китарист Рафаел Агире. С концерта се възобновява концертният сезон за радиосимфониците, чийто диригент маестро Марк Кадин гостува в "Артефир" в сряда.

В Галерия "Ракурси" бе представена изложбата на художника, режисьора, сценариста и аниматора Андрей Кулев „Варвара-Китай: Северният склон на полуострова“. Първата изложба, вдъхновена от пътуването на художника в Китай е от 2018 г. – "Варвара-Китай: Четирите посоки на света". Творбите са провокирани от старата китайска техника на рисуване с туш върху ръчно изработена хартия, рисунките на пръв поглед са статични. Те са като праформа на съвременната анимация.

"Чупи. Реже. Полива" е името на новия фотографски проект на Никола Михов. Този път фотокнигата не съдържа негови авторски снимки. Вместо това архивни кадри от протоколния живот на Тодор Живков са съпоставени с крилати фрази на един по-скорошен народен вожд – Бойко Борисов.

До 15 май Шумен бе домакин на театралния фестивал "Друмеви празници – Нова българска драма". Важна част от фестивала е конкурсът за нова българска драматургия. 2021 г. е специална година. Заради пандемията миналото издание на Друмевите празници не се състоя, но изпратените в 2020 г. пиеси получиха нов шанс, в отделна категория. Според селекционерката, театроведката д-р Ина Божидарова, в последните години за конкурса пристигат по-малко на брой, но и по-добри творби. Миналата година текстовете са били 22, тази година – 26. От 2021 фестивалът "Нова българска драма" въвежда и съвсем нова категория в конкурса си – детски пиеси за драматичен театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28