Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Томов: Ако има “македонска книжевност“, e от последните 75 години

Снимка: Archaeologia Bulgarica

Със смяната на предишното правителство със служебния кабинет сред многото въпросителни се появи още една – ще има ли промяна на позицията на България спрямо Република Северна Македония?

В българските медии стана ясно, че група български учени, писатели и юристи имат намерение да съдят Скопие за интелектуален грабеж.

Какви са основанията за такова решение и каква е целта на подобно действие?

Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Томов, писател и дългогодишен директор на Университетското издателство “Климент Охридски“:

“Да уточним няколко изходни позиции. Първо, хубаво е събирателното “Ще съдим Скопие“. Няма никакъв конкретен факт, когато става дума за съдебен процес, който да няма от ищеца към ответника конкретен иск.

Толкова много са фалшификациите, които са извършени през тези последни 60-70-80 дори 100 години от страна на т.нар. "македонистки деятели", че, ако тръгне отнякъде със съдебен процес, то ще е по конкретен повод за фалшификация с конкретен ответник, и ще се конституира по съответния ред."

Изходни позиции

"За цялата 1300-годишна история на България няма нито един факт, който да показва, че през различните периоди – дали ще е Ранно средновековие, дали късно, Възраждане, включително след Освобождението на България, до Втората световна война и след нея – българският и македонският народ са нещо различно.

До 1945 г. няма македонски език, македонска нация и македонски народ, различен от българския език, българския народ и българската нация.

Първо, трябва да се прочете историята и да се изговори. Докато не се изговори пред световната общественост, да се отворят архивите на УДБА, сръбската тайна полиция, на КГБ, на българските тайни служби, дори на гръцките и на македонските, доколкото ги има.

Да се види как насилствено е променян съставът на тези българи, за да се нарекат македонци. Да, след 70 години, 75 от края на Втората световна война има поколения, които са възпитани, те не са виновни, че не знаят истинската история.

Но най-доброто за нашите западни съседи, най-добронамерено, това, което е историческа истина, трябва да се каже.

Няма нищо лошо да има македонски език и македонска литература. Езикът обаче на македонците, азбуката, е създадена 1945 г. И ако има някаква македонска книжевност, тя е написана през последните 75 години.

Недопустимо е, това е историческо изопачаване, фалшификация и грабеж на българското културно-историческо наследство, когато още през 2009 г. започва издаването на 135-томна “Македонска книжевност“.

Първият том включва чудовищни културни артефакти, той е наречен даже от IX до XVIII в.

Свети Кл. Охридски и Св. Наум са обявени за противници на “бугарските владетели“ Борис и Симеон. “А сам Климент не признавал българската църковна йерархия.“ Презвитер Козма произлизал от Македония.

Тези неща не са просто доказуеми. Те са исторически създадени и то чрез езика."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15