Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нора Чолакова, БТА:

Отношенията между Турция и Израел в контекста на конфликта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните дни светът стана свидетел на може би най-тежката ескалация на насилието между Израел и "Хамас". Стотици ракети бяха изстреляни от "Хамас" срещу Ерусалим, Тел Авив и Южен Израел. Израел отвърна на удара, има жертви и ранени. (В нападение в събота Израел унищожи сградата, в която се намираха редакциите на Асошиейтед прес и Ал Джазира, с обяснението, че там имало и помещения на екстремистка група и сградата е била легитимна цел). ООН, САЩ и ЕС осъдиха насилието. Международните усилия за борба против насилието се засилват, но няма признаци на успех.

Турция, със самочувствието не само на регионална, но и на световна сила, е една от страните с най-активна позиция по конфликта. Президентът Ердоган разговаря със световни лидери за проблема, опита се да мобилизира ислямските страни в подкрепа на палестинците. Какво конкретно предприе Турция? Журналистката от Балканската редакция на БТА Нора Чолакова, експерт по въпросите на Турция, коментира темата в "Нашият ден".

Преди 10-12 години Турция и Израел бяха смятани за съюзници, предимно във военната сфера. 

Как се промениха и развиха отношенията между двете страни до днес, когато Ердоган нарече Израел "терористична държава"?

"Самият Ердоган казва, че политиката към палестинците е червената линия на Турция и Анкара не може да приеме израелската политика по този въпрос. Вчера Ердоган обвини американския си колега Байдън, че "ръцете му са изцапани с кръв" заради подкрепата за Израел и упрекна американската администрация, че одобрява нови продажби на оръжия за Израел.

На практика Турция и Израел бяха съюзници до 2009 г., по-точно до Световния икономически форум, когато Реджеп Ердоган напусна разгневен дискусия след словесен спор с израелския президент Шимон Перес. Спорът отново беше заради военния конфликт в Ивицата Газа. След дипломатическия скандал в Давос, година по-късно, последва нова криза в отношенията между доскорошните съюзници. На 31 май 2010 г. израелски командоси щурмуваха кораба "Мави Мармара" с хуманитарни помощи за Ивицата Газа. При рейда тогава бяха убити 10-тима турски активисти, а случаят предизвика огромна криза в отношенията между Израел и Турция

Няколко години по-късно, в опит за подобряване на взаимотношенията, Израел плати 20 млн. долара обезщетение за загиналите. Поредна криза в отношенията настъпи през декември 2017 г. Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че признава Ерусалим за столица на Израел. В този момент Турция оттегли разгневено посланика си в Тел Авив. Най-общо казано, отношенията през последните 12 години са напрегнати."

С какви инициативи за спиране на насилието излиза Турция? Има ли друг конфликт на интереси между Турция и Израел? Има ли области, в които си сътрудничат?

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44