Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Превратът на 19 май 1934 г. – знак за постоянна тяга към „Силната ръка“, но и към желанието за ред

Цар Борис, Крал Александър и Кимон Георгиев.
Снимка: armymedia.bg

През 1934 година, на 19 май политическият кръг „Звено“ и Военния съюз вземат властта в България не след избори, а като арестуват за кратко тогавашния министър председател Никола Мушанов. Новото правителство начело с Кимон Георгиев отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии в страната.

Тези промени, всъщност отменящи демокрацията, минават кротко като обществен отзвук. Защо става така? Имало ли е някаква умора от партиите? Това кореспондира ли с умората, която има и днес, от т. нар. „говорилня“ – Народното събрание?

Но какво е всъщност превратът, има „военни преврати“, „дворцои преврати“ и „преврати-революции“. Кое е добро, кое лошо? В беседа за събитията участват историците – академик Георги Марков, и изследователят от Института за история към БАН – Николай Поппетров, както и политологът и журналистът Румен Дечев.

Георги Марков смята, че трябва да се възроди уважението към офицерството, Поппетров – че цар Борис III просто се е възползвал от преврата умело, а Румен Дечев свързва преврата тогава с влиянието и на външни сили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15
Наталия Боба

Италия е най-големият износител на ориз в Европа

Запознах се с Наталия Боба на една от тематичните сбирки на българската делегация на Accademia Italiana della cucina. Изисканите кулинари от Ботуша и представителите им у нас, начело с Пепи Нешева, избират един основен вид храна, около който изграждат меню, гарнирано с познание. Този път темата бе оризът, представен от интересни гости. Наталия..

публикувано на 31.12.24 в 08:47
Марта Радева

Марта Радева: Светът ми говори на български

Тя е дългогодишна учителка по български език и литература в гр. Провадия, авторка е на многобройни художествени и публицистични текстове, през 2024 г. излезе първата ѝ самостоятелна книга с разкази “Човекът от последния вагон“. Преди години е гостувала в рубриката "Всичко за образованието" по повод на едно от отворените си писма, в които изразява..

публикувано на 30.12.24 в 16:40
Д-р Светла Петрова

Още една "нулева година" за реформата в образованието

"Ситуацията действително е стигнала до момент, в който би трябвало да говорим за образованието като за един национален приоритет, решаването на проблемите в който всъщност граничи с националната сигурност, т.е. говорим за образованието като един от факторите,който гарантира нашата национална сигурност…", казва д-р Светла Петрова, експерт от"Фондация..

публикувано на 28.12.24 в 09:50