Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 май – Ден на културното многообразие от календара на ЮНЕСКО

Снимка: ebu.ch

Един от основните посланици на идеите на Деня на културното многообразие, който се отбелязва на 21 май, е прочутият каталунски диригент Жорди Савал. През голяма част от кариерата си той подготвя и представя различни проекти, като обединява музиканти от различни държави и с различна религиозна принадлежност. Сред тези проекти повечето представени в нашата програма са „Забравеното кралство – трагедията на катарите“, „Маре нострум“ в няколко епизоди – „Гръцките митове“, „Рим и неговата империя“, „Музиката на кръстоносците“, „Между Изтока и Запада – култури на толерантността“ и др. За осъществяване на настоящото събитие Жорди Савал създава специален ансамбъл „Орфей XXI“.

„Музиката е инструмент. В този случай това е перфектен инструмент за междукултурен диалог, защото най-важното в междукултурния диалог е, че няма нито една култура, която да е по-висша. И това е първото нещо, което подчертавам, когато се докосваме до други култури.

Тъй като Европа и Западът като цяло са склонни да разглеждат своята култура, нашата култура, като висша култура и да възприемат другите като донякъде второстепенни култури. И това, мисля, е резултат от много години, през които сме търгували с човешки същества, през които сме използвали търговията, за да вземем търговските ценности на дадена област, на държава, без никакви скрупули за хората, които живеят там. Така че и идеята, че музиката е по-висша, е погрешна, защото дори да е сигурно, че европейската музика е създала революция през 14 век, изобретявайки полифонията, играта на тонове, хармонии, това не означава, че тази музика е по-висша от другата. Системата е различна. Но стойността на музиката не зависи от сложността на композицията. Тя говори за способността на музиката да ни движи, да ни докосне с красотата си, с песента си. И в това е силата на музиката, на която и да е музика. Музиката на Малер с хиляди певци и музиканти в оркестъра може да ни заслепи и да ни докосне, да ни трогне много силно. Но може да получите същата интензивност на емоции с певица, която си акомпанира с лютня и пее любовна песен“.

Как се случва това, чуйте в интервю на Жорди Савал за каталунското радио в превод на Снежина Здравкова и с гласа на Милен Панайотов.

Сред другите имена ангажирани с разпространението на идеите на този ден са оперната певица Фатма Саид и композиторите Макс Рихтер и Тан Дън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25