Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културната програма „Христо Ботев“ на БНР с обновена схема от 24 май

Програма „Христо Ботев“ – националната културна програма на Българското национално радио, тръгва на 24 май с обновена програмна схема. 24 май, празникът на българската култура и славянска писменост, е най-подходящият ден за такова начало: за програма „Христо Ботев“ всеки от 365-те (а понякога и 366) дни в годината е 24 май, тъй като на нейните честоти биват представяни най-новите постижения на българската култура, изкуство, наука, образование. С това програма „Христо Ботев“ е уникална в българския ефир: във времена, когато политическите страсти все повече завладяват българското общество, тя остава вярна на единствената заслужаваща си, вярна и вечна страст – страстта към красивото, възвишеното, стойностното, истинското…

Три са принципите, следвани при обновяването на програмната схема на програма „Христо Ботев“ – съотговорност към лиценза, единност на линиите, културата в нейното най-живо и вдъхновяващо случване. В изпълнение на първия се възстановява нощният блок „Заедно след полунощ“, в който шестима различни водещи от понеделник до събота ще влизат в искрен и човешки контакт със слушателите. В това отношение радиото е медията, която дава най-големи възможности: за разлика от телевизията – повече институционална и официална, докато радиото е топла медия, много по-съкровена и съпричастна.

Отделните линии на програмата вече са разположени успоредно с цел улеснение на слушателя: когато той иска да чуе образователно предаване като например „Лабиринти на познанието“ или „За думите“, да знае, че може да го стори следобед; когато иска да чуе великолепен концерт класическа музика за това са запазени вечерните часове. Като част от образователната линия предаването „Мрежата“ – предаване за медийна култура, изключително важно в сегашното време на фалшиви новини и кухи сензации, се премества от събота в петък с начален час 15.10 минути, заемайки така полагащото му се място в образователната линия на програма „Христо Ботев“. Увеличава се и времетраенето на предаването „Какво се случва?“ – предаване за актуална културна публицистика, което ще върви от понеделник до четвъртък от 17.00 часа, точно преди централния вечерен осведомителен бюлетин в 18.00.

Третият принцип е въплътен най-силно в обособяването на програмната „Линия „Култура“ в събота, която ще започва от 12.20 часа и ще продължава до 18.00 часа. В нея са разположени и три нови предавания, благодарение на които културата във всякакви свои проявления ще намери уютен пристан: „Литературата. Начин на употреба“ с водещ Надежда Московска, „Джаз импровизация“ с водещ Сибила Лилова и „Плешивото куче“ с водещ Ивайло Кицов. Заедно с „Музей в ефира“, „За музея, за галерията“ и „Трамвай по желание“ се оформя едни културно-информационен панел, което едновременно и ще забавлява, но и ще носи ново знание на слушателите.

Разбира се, никое обновяване не е съвършено и работещите в програма „Христо Ботев“ си дават сметка за това. Но те си дават сметка и за друго: че от тях зависи българската култура, изкуство, образование наука да заемат полагащото им се централно място в българския ефир. Програма „Христо Ботев“ винаги е бдяла и се е старала това да бъде истина и – без съмнение – ще продължи да бди и да се старае така да бъде и занапред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
проф. Милена Братоева, д-р Мона Каушик, Лора Хаджийска, Георги Стаменов и Стефани Николова

Може ли изучаването на хинди да бъде и преживяване?

На Световния ден на езика хинди в предаването за култура, коментари и анализ "Какво се случва" гостуваха преподаватели и студенти от специалност Индология в Центъра за източни езици и култури към СУ "Свети Климент Охридски", катедра Класически изток. Хинди е един от най-разпространените езици в света и основният език в северните и централните..

публикувано на 29.03.24 в 09:55
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден" Теди споделя някои..

обновено на 29.03.24 в 09:12