Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгубените градове. Епизод 3: Народите при червената река

| обновено на 25.05.21 в 08:25
Сфинксове на една от портите в Хатуша, столицата на древната Хетска империя
Снимка: Wikipedia

Цикълът „Изгубените градове“ разказва за изчезнали цивилизации, живели 4000 години преди новата ера.

Епизод три „Народите при червената река“ разказва за религията, устройството и поминъка на обществата в древна Анатолия. Какви войни са водели и защо първият им мирен договор, който сключват с Египет и в който пише: „Да бъде мир за вечни времена“, днес седи закачен на входа на Съвета за сигурност на ООН. Наистина ли хетите или хититие са първите народи, използвали биологично оръжие, за да превземат нови територии? Как са изглеждали тези древни воини и защо загива тяхната цивилизация? За всичко това обясняват: проф. Мария Китова-Василева, автор на книгата „Езиците и писменостите на древните цивилизации“, доц. Маия Василева от Института по тракология при БАН, проф. Георги Рачев, климатолог и Страхил Панайотов, куратор по асирийска медицина в Британския музей (Лондон), асистент в Института по Исторически Изследвания към БАН; специалист по клинопис и Древен Близък Изток, участвал в първия проект по вавилонска медицина в света в Берлин.


Музиката в епизодите е предоставена от автора ѝ Петър Йорданов - Бъни от албума „BunyVerse“

Лъвската порта в Хатуша


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15