Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Митко Новков: Програмата е един от водещите културни институти на българската духовност

Честит празник на програмата за култура и образование "Христо Ботев"

Светлана Димитрова: Духът е много творчески, изпълнен с много нови идеи, променяме се

Снимка: БГНЕС

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празнуваме буквите – онези сакрални знаци, които издигат съществуването ни над окаяния бит и варварското всекидневие и ни определят като народ на духа. Днес е ден за поклон пред древните далновидни владетели, имали силата и мъдростта да спасят едно духовно дело, което привидно не прибавя нови територии към държавата, но приобщава към българския хоризонт далечни духовни пространства. 

Честит празник за щастието да принадлежим към една по-висока същност, отколкото е видимото с неговите често невъзвисяващи битки.

Днес е празник на учителите, които вярват в способностите на учениците си, и на учениците, които надминават своите учители, защото просветата дава хоризонти за стремеж. 

Днес е празник наградените за постижение в българската култура, но и на тези, за които културата е начин на живот и естествена вътрешна потребност 365 дни в годината.

Днес ние от програма "Христо Ботев" поздравяваме всички – и тези, за които химнът "Върви, народе възродени" е код за принадлежност в който и край на света да са открили възможност за дом. Но поздравяваме и тези, които точно днес ще се посвенят и няма да напишат в социалните мрежи "4estit 24 may". Честит празник на тези, които знаят, че "не знаят" се пише отделно, а "незнание" е една дума. Честит празник за щастието да си казваме всеки път на 24 май "Честит празник".

Днешният ден е празник и за всички колеги от програмата за култура и образование на Българското национално радио "Христо Ботев" – медията без аналог в българския ефир, както няма аналог по света и днешният светъл празник.

Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев", водещ на предаването "Премълчаната история", магистър по психология и философия, автор на много книги, литературен критик, медиен наблюдател, театрален, кино- и художествен анализатор. Той разказа в "Артефир" какво ново предстои да се случва в програмата – за водещите, авторите и новите предавания – и какво определя програмата като истинска културна институция:

"Програма "Христо Ботев" отдавна е културна институция. Тя е такъв културен институт, какъвто е Националната опера, Народният театър, Народната библиотека... Много се радвам, че онова, което правим заедно с колегите, още повече с обновената схема, затвърждаваме и утвърждаваме точно този характер на програма "Христо Ботев" – на един от водещите културни институти на българската духовност през вековете. 

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Програмата и радиото освен съдържание са и ритъм. Главни "виновници" за ритъма в радиото са музикалните редактори и техните избори. Светлана Димитрова, главен редактор на програма "Христо Ботев", дългогодишен водещ и музикален продуцент, сподели в "Артефир":

"Всички музикални редактори в програмата са изключително компетентни и аз се радвам, че работим с такъв екип, който умее да подбира и да представя музиката по най-добрия начин. Иска ми се да отбележа завръщането на Следобедната музикална линия в 14 часа – от понеделник до петък – класическа музика. Специално искам да отбележа музикалните вечери на програмата. Сега започват летните фестивали и ние ще пренесем слушателите на много от концертите, които предстоят, с директни предавания; оперната ни вечер всяка събота... Радиосимфониците в Неделния следобед... Много се радвам, че духът е много творчески, изпълнен с много нови идеи. И да, променяме се."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С цветовете на Надежда Чипева

Надежда Чипева е едно от най-силните присъствия в съвременната българска репортажна фотография. Камерата ѝ е запечатала героите и събитията – емблематични за годините на така наречения "Български преход".  Снимки – Надежда Чипева

публикувано на 28.11.23 в 18:33

"Празна е стаята на удоволствието" – пътуване във вътрешния свят на човека

"Празна е стаята на удоволствието" е втората част от трилогията на Emergency Theater, в която творческият екип продължава да изследва аспектите на празнотата, които са като "гилотина“ за желаното удоволствие – този път в много интимен контекст. Представление-изследване, което има за цел да отвори публично крехки и неизречени болестотворни аспекти на..

публикувано на 28.11.23 в 16:52

Какво остава да видим на Киномания 2023

След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК 37-ото издание на Киномания продължава до 3 декември в София, в Пловдив и във Варна, както и в Neterra TV+. Предстои да гледаме филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал и много други. Във втория фестивален уикенд на тазгодишната Киномания на най-големия киноекран..

публикувано на 28.11.23 в 16:40
Светлозар Желев и Анна Лазарова

За четенето с удоволствие

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот..

публикувано на 28.11.23 в 16:10

Малък куклен театър "Слон" разкрива тънкостите на водния куклен театър

Предстоят премиерите на най-новите уъркшопи за воден куклен театър. Заглавията са "Хидродинамични особености при създаването на обекти за водна среда" и "Техники на производство на кукли за воден куклен театър" на доцент доктор Мирослав Цветанов и екипа му от Малък куклен театър "Слон" ще бъдат представени на 29 ноември 2023 г. Събитията ще се..

публикувано на 28.11.23 в 15:25