Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Допустимо и законно ли е подслушването на политици

Снимка: Pixabay

Законът за специалните разузнавателни средства. Кой и как може да бъде подслушван у нас? Допустимо и законно ли е подслушването на политици?

Темата коментира в “Законът и Темида“ Светлин Михайлов, експредседател на Софийския градски съд, командирован съдия в Апелативния съд:

"Изправени сме пред ситуацията да коментираме хипотези на две твърдения на публични фигури.

На 20 май тази година, съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов обяви, че около 30 политически лица, в това число и лидери на партии, са били подслушвани, а малко след това служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди това и обяви, че в ДАНС се унищожават материали, свързани със случая.

Едно от основните неща в тези твърдения беше, че назначеният от президента служебен премиер е бил сред подслушваните."

Ние като общество не сме видели нищо повече от две твърдения на две публични фигури.

Светлин Михайлов – сн. Кирчо Стоичков"По-интересното в случая е появата на вълна от коментари по така изнесените предположения. Дали е вероятно да са подслушвани политици, по нашите географски ширини – това не е изключение. Ако беше нещо извън правилата на играта, тогава нямаше да има изтичане на записи в медиите. Защото тези записи бяха на политици и всички ние си спомняме за тях.

Дали се унищожават копия от записите, каквото беше едно от твърденията на служебния премиер, това също е твърдение, няма доказателства.

В Закона за специалните разузнавателни средства има предвиден ред, по който и при наличието на условията, посочени в Закона, да се извършва унищожаването на тези записи.

По-важното и необходимо за развитието на обществото е да се разкрие въпросът, ако е налице такова подслушване, което е извършено от органите на властта, оторизирани да извършват тези неща, кой е наредил това подслушване спрямо хора, за които липсват в публичното пространство дори журналистически твърдения, че са извършили тежки умишлени престъпления, които предпоставят използването на специални разузнавателни средства по отношение на тях."

Честа практика у нас ли е подслушването на хора от политическия елит

"Трябва да направим едно разграничение. Разликата между законосъобразното подслушване на лица, които са заподозрени, че извършват или подготвят да извършват тежко умишлено престъпление. И подслушването, чието проявление се осъществява под формата на подхвърляне на медиите на флашки със записи.

Разрешеното извършване на подслушването от страна на властта на политически опоненти – категоричното ми мнение е, че това е укоримо. И ако бъде извършено, излиза извън всякакви представи за демократично общество."

Темата коментира в “Законът и Темида“ генерал-майор Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба:

"Много е трудно да се каже какво се случва. Ние не сме хората, които бихме могли да дадем отговор на този въпрос.

Димо Гяуров – сн. БГНЕССподелям това, което каза съдия Михайлов, че в момента боравим с хипотези. От тази гледна точка ми се струва малко опасно това, което се случва, защото темата обрасна с твърде много коментари. Рискуваме да я профанизираме и да създадем много черно име на структурите, които се занимават със специални разузнавателни средства. Нашите служби и без това нямат кой знае колко високо доверие. Трябва да бъдем много внимателни, защото СРС-ата са едно изключително важно и силно оръжие за борба с престъпността, което не бива да очерняме с лека ръка."

Кадровите промени в МВР

"При всяка смяна на властта, независимо от типа правителство, твърдя, че и служебният кабинет има всички правомощия на избрания от парламента. 

Всяка смяна на властта е свързана с кадрова промяна, особено в това министерство, което изисква изключително доверие от страна на министъра в служителите, с които е обграден."

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Езерото в село Севар

Етносите в село Севар живеят в мир, уважение и разбирателство

Красивото и китно село Севар се намира в община Кубрат, област Разград и се състои от три махали. В едната живеят български турци и татари, които изповядват традиционния ортодоксален сунитски ислям, във  втората живеят алевити казълбаши, а в третата махала – турскоезични роми. Всички те живеят в мир и разбирателство, трудолюбиви и гостоприемни са и се..

публикувано на 18.09.21 в 07:20

Весислава Танчева: Българските медии са в ръцете на триглава конструкция

От тази седмица България за пореден път за тази година е без парламент и на прага на нови избори. В ластта се предава от един служебен кабинет на друг служебен кабинет, а двама бивши служебни министри правят свой политически проект. Но важното, което разбрахме от работата на току що отишлия си парламент е, че между българските..

публикувано на 18.09.21 в 09:30

Искрен Кръстев: Полезният човек е щастлив

Той е инициатор и председател на българския офис Глобалния Предприемачески Мониторинг България (GEM) . След завръщането си в България през 2013 г. Искрен е активна част от родната предприемаческа общност, ментор на едни от най-големите програми за стартиращи и утвърждаващи се бизнеси. Преди да се завърне у нас ръководи успешно..

обновено на 17.09.21 в 15:03
Ивайло Мирчев

Да спрем да разчитаме на Вашингтон и Брюксел да ни решават проблемите

Народното събрание прие преместването на Бюрото за защита на свидетели и символично прие промените в Закона за съдебната власт на “Демократична България“ на първо четене. Малко по-късно на първо четене беше приет и проектът на Христо Иванов и депутати от ДБ, който предвижда закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура...

публикувано на 17.09.21 в 13:30
Асен Василев и Кирил Петков

Доц. Иво Инджов: Петков и Василев се прицелват центристки

Втори служебен кабинет и заявка за нов политически проект белязаха седмицата. Изминалите политически събития коментира в “Нашият ден“ доц. Иво Инджов , политолог и университетски преподавател. Проект на Кирил Петков и Асен Василев “Доколкото мога да преценя и при липса на някаква предизборна платформа, двамата се прицелват..

обновено на 17.09.21 в 11:19