Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Станкушев: Надявам се скоро да има повече кислород за медиите в България

Журналистиката се нуждае от солидарност и сътрудничество

| обновено на 31.05.21 в 11:05
Бойко Станкушев
Снимка: Кирчо Стоичков

Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Антикорупционен фонд“ организираха семинар на тема: „Подкрепа на независимата журналистика на практика“. Актуална среща на журналисти от цялата страна, организирана в актуално време, в което независимите журналисти са изправени пред различни предизвикателства: силен икономически и политически натиск, съдебни дела, чиято цел е да ги накарат да замълчат, ограничено финансиране и др. Именно тези теми бяха разисквани на семинара, а в „Мрежата“ изводите направи журналистът Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Тук на „черното“ се казва, че е „бяло“

"Най-новото е това, което ни съобщи Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Загреб, Хърватия, а именно, че европейските институции имат готовност и работят вече по една промяна на визията за състоянието на медиите, особено на независимите медии в България и в няколко страни в Източна Европа, главно на Балканите, виждайки, че тук на „черното“ се казва „бяло“, че се увеличават репресиите срещу журналисти… 

Имаше отделна лекция от юридическите експерти на Антикорупционния фонд, посветена точно на това що е SLAPP, как трябва да му се противопоставяме, какво трябва да се прави при опит за атака или вече доказана атака, но това трябва да се координира с нова европейска политика. Няма съмнение, че ще трябва се готвим за един сблъсък, защото очевидно в страните, в които олигарсите управляват, както е в България, те няма толкова лесно да се дадат. И наша мисия е, ако искаме да бъдем свободни граждани, а не само журналисти, и да не оставим смачкани хора след нас, сварени жаби и притеснени момичета и момчета, които искат да ходят някъде навън да работят и да си търсят късмета, да си довършим работата."

Журналистиката се нуждае от солидарност и сътрудничество

"Пред очите ми за тези 30 години десетки колеги бяха смачкани, доведени по побъркване, до глад. Това нещо повече не трябва да се допуска. Аз мисля, че гражданското общество, колкото и да тъпчеше досега на едно място, приспано от една мощна пропагандна машина, почва вече да идентифицира тези проблеми.

Акцентът в работата ни беше върху проблемите на колегите от регионалните медии. Там има феодали, които мачкат и блъскат. Най-грозният казус, който миналата година се появи, бе подхвърлянето на дрога в колата на колегата Димитър Пецов от Силистра. Намериха се честни хора в МВР и Прокуратурата, които доказаха, че дрогата е подхвърлена. Конкретният извършител е заловен, признал си е, но не иска да каже кой му е дал дрогата и го е пратил да свърши тази работа. В провинцията е много страшно и почти половината време на семинара отделихме за запознаване със ситуацията, включително и с конкретни човешки съдби. Имаше 30 души колеги от страната. 

Събрахме на едно място хора с голям опит и такива, които са стигнали вече до голяма популярност като професионалисти и колеги, които работят на регионално ниво, някои от тях също с много значителни постижения в разследващата журналистика, които представиха уникални примери. Цялата тази амалгама от най-различни хора, които свободно общуват помежду си в продължение на два дни и половина, според мен започна да ражда идеи, не само свързани с това как да анализираме диагнозата, но и как да изградим система за самозащита, правна политика и голямата солидарност на високо ниво, както и алтернативни форми на финансиране.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22