Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бойко Станкушев: Надявам се скоро да има повече кислород за медиите в България

Журналистиката се нуждае от солидарност и сътрудничество

| обновено на 31.05.21 в 11:05
Бойко Станкушев
Снимка: Кирчо Стоичков

Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ и Фондация „Антикорупционен фонд“ организираха семинар на тема: „Подкрепа на независимата журналистика на практика“. Актуална среща на журналисти от цялата страна, организирана в актуално време, в което независимите журналисти са изправени пред различни предизвикателства: силен икономически и политически натиск, съдебни дела, чиято цел е да ги накарат да замълчат, ограничено финансиране и др. Именно тези теми бяха разисквани на семинара, а в „Мрежата“ изводите направи журналистът Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Тук на „черното“ се казва, че е „бяло“

"Най-новото е това, което ни съобщи Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Загреб, Хърватия, а именно, че европейските институции имат готовност и работят вече по една промяна на визията за състоянието на медиите, особено на независимите медии в България и в няколко страни в Източна Европа, главно на Балканите, виждайки, че тук на „черното“ се казва „бяло“, че се увеличават репресиите срещу журналисти… 

Имаше отделна лекция от юридическите експерти на Антикорупционния фонд, посветена точно на това що е SLAPP, как трябва да му се противопоставяме, какво трябва да се прави при опит за атака или вече доказана атака, но това трябва да се координира с нова европейска политика. Няма съмнение, че ще трябва се готвим за един сблъсък, защото очевидно в страните, в които олигарсите управляват, както е в България, те няма толкова лесно да се дадат. И наша мисия е, ако искаме да бъдем свободни граждани, а не само журналисти, и да не оставим смачкани хора след нас, сварени жаби и притеснени момичета и момчета, които искат да ходят някъде навън да работят и да си търсят късмета, да си довършим работата."

Журналистиката се нуждае от солидарност и сътрудничество

"Пред очите ми за тези 30 години десетки колеги бяха смачкани, доведени по побъркване, до глад. Това нещо повече не трябва да се допуска. Аз мисля, че гражданското общество, колкото и да тъпчеше досега на едно място, приспано от една мощна пропагандна машина, почва вече да идентифицира тези проблеми.

Акцентът в работата ни беше върху проблемите на колегите от регионалните медии. Там има феодали, които мачкат и блъскат. Най-грозният казус, който миналата година се появи, бе подхвърлянето на дрога в колата на колегата Димитър Пецов от Силистра. Намериха се честни хора в МВР и Прокуратурата, които доказаха, че дрогата е подхвърлена. Конкретният извършител е заловен, признал си е, но не иска да каже кой му е дал дрогата и го е пратил да свърши тази работа. В провинцията е много страшно и почти половината време на семинара отделихме за запознаване със ситуацията, включително и с конкретни човешки съдби. Имаше 30 души колеги от страната. 

Събрахме на едно място хора с голям опит и такива, които са стигнали вече до голяма популярност като професионалисти и колеги, които работят на регионално ниво, някои от тях също с много значителни постижения в разследващата журналистика, които представиха уникални примери. Цялата тази амалгама от най-различни хора, които свободно общуват помежду си в продължение на два дни и половина, според мен започна да ражда идеи, не само свързани с това как да анализираме диагнозата, но и как да изградим система за самозащита, правна политика и голямата солидарност на високо ниво, както и алтернативни форми на финансиране.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Антоанета Христова

Коалиционно управление може да е решение за неотложните въпроси

България – след предсрочния вот и след създаването на 46-ия парламент. Ще имаме ли стабилно управление, след като Народното събрание в момента почти преповтаря резултатите от 4 април? Според всички наблюдатели краят на лятото и особено началото на есента ще изправят българското общество пред ред предизвикателства, за които сега наблюдателите..

публикувано на 27.07.21 в 11:52
Саша Безуханова

Саша Безуханова или да си филантроп в ХХI век

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална..

публикувано на 27.07.21 в 11:32
Енчо Господинов

Енчо Господинов: Общата отговорност е масова безотговорност

Средногодишните загуби от бедствия, измерени в постоянни цени, са нараснали 4 пъти от 80-те години до сега – от 50 на 200 млрд. долара. Да се готвим ли за по-сериозни катаклизми и има ли решение? Темата коментира в „Нашият ден“ Енчо Господинов , български дипломат, представител и заместник-генерален секретар на Международната федерация на..

публикувано на 27.07.21 в 09:37
Христо Фотев

Спомен за Христо Фотев

На 27 юли през 2002 г. ни напусна големият български поет Христо Фотев. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!...“...

публикувано на 27.07.21 в 08:30
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21