Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

73 години от рождението на Джон Бонъм - “Бонзо“

Снимка: Уикипедия

Джон Хенри Бонъм - “Бонзо“, смятан за в музикалните среди за един от най-добрите рок барабанисти на всички времена, е роден на 31 май през преди 73 години.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ивайло Кицов.

“Робърт Плант го кани в Led Zeppelin. Твърде дълго го канят, заедно с мениджъра Питър Грант, защото той се дърпа. Много го харесват, но умуват дълго как да го поканят, защото той е много беден, не може да си позволи дори телефон и е много трудно да бъде открит.

Робърт Плант праща 8 телеграми в любимата му кръчма. Питърг Грант праща 40 телеграми, но той много дълго продължава не иска. 

Резултатът е – магия, величие, защото всичко, което Led Zeppelin правеха беше грандиозно. И може би без Бонзо тази най-хедонистична група едва ли би се изкачила до тези висини, до които стигна.“

Чуйте в звуковия файл.



Джон Хенри „Бонзо“ Бонъм е британски барабанист и член на рок групата Лед Зепелин.

Бонъм все още се смята сред музикалните среди за един от най-добрите рок барабанисти на всички времена. Той е определян за един от най-въздействащите и най-подражаваните барабанисти някога.

Бонъм е роден в град Редич, графство Уорчестър в Англия. Започва да свири на барабани на петгодишна възраст, като барабаните се състоят от консервени кутии и кутии от кафе, а той повтаря движенията на идолите си Джийн Крупа и Бъди Рич.

Първия си нормален комплект барабани получава 14-годишен. След като напуска училището Уилтън Хаус, работи за баща си Джак Бонъм в строителната индустрия.

През 1964 Бонъм влиза в първата си група – „Тери Уеб анд дъ Спайдърс“, и среща бъдещата си съпруга Пат Филипс на танц в Кидърминстър.

Също така свири за бирмингамски групи като „Дъ Блу Стар Трио“ и „Дъ Сенатърс“, които по-късно издават относително успешният сингъл She's a Mod. Тогава Бонъм решава да се занимава с музика постоянно.

Две години по-късно влиза в A Way of Life, но групата започва да свири прекалено рядко и в търсене на редовен доход влиза в блус групата Crawling King Snakes, чийто вокалист е Робърт Плант.

През този период Бонъм се сдобива с репутацията на най-шумния барабанист в Англия, често чупещ барабани и учтиво молен от клубовете да спре да свири.


Led Zeppelin

Когато Джими Пейдж иска да създаде групата след разпадането на „Дъ Ярдбърдс“, първият му избор за певец е Тери Райд, който обаче вече е подписал с Мики Моуст договор за солова кариера.

Райд предлага Робърт Плант, които от своя страна предлага Бонъм, които вече е свирил с Плант и познава Пейдж от студийни записи, както и Джон Пол Джоунс.

Сред възможните барабанисти в списъка на Пейдж фигурират още – Би Джей Уилсън от „Прокол Харум“, Кийт Мун и Джинджър Бейкър.

След като виждат Бонъм на концерт на Тим Роуз в северен Лондон през юли 1968 г., Пейдж и мениджъра му Питър Грант са убедени, че Бонъм е правилният избор.

Бонъм не обича нито да бъде далеч от дома и семейството си, нито летенето. Това води до честа употреба на алкохол и кокаин. На 24 септември 1980 г. Бонъм е взет от асистента на „Лед Зепелин“ Рекс Кинг от хотела, за да отидат заедно на репетицията в „Брей Студиос“ за предстоящото турне в САЩ, първото на групата от 1977 г.

По време на пътуването Бонъм поисква да спрат за закуска, където поглъща голямо количество водка със сандвича си. Продължава сериозно да пие и в студиото. Късно вечерта бандата се оттегля в къщата на Пейдж в Уиндзор. Умира от задушаване. Джон Бонъм е погребан на 10 октомври 1980 г. в Ръшокското енорийско гробище.

Бързо плъзват слухове, че Кози Пауъл, Кармин Апис, Саймън Кърк и други биха го заменили в групата, но смъртта на Бонъм се оказва единствената причина за това „Лед Зепелин“ никога да не се съберат отново успешно – неговото влияние върху стила на групата е уникално.

Малката сестра на Бонъм, Деби Бонъм, е певица. По-малкият му брат, Мик Бонъм (починал през 2000 г.), е DJ и уважаван фотограф. Синът на Джон Бонъм, Джейсън (роден през 1966 г.), също става барабанист.

Дъщерята на Бонъм, Зоуи, често се появява на събирания и награди на „Лед Зепелин“. През 2005 г. те се появяват на наградите „Грами“, за да получат наградата на баща им за цялостно творчество.

Снимки – Уикипедия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40

Само български изпълнители на рок феста "Хоталич"

Многохилядна публика очаква Община Севлиево тази година на рок феста "Хоталич". Стените на средновековния град и крепост Хоталич ще приютят почитателите на рокендрола, които ще дойдат в Севлиево за най-мащабното издание на музикалния форум досега. През първия ден на сцената ще се качат "Керана и космонавтите", следвани от "Конкурент" и "Фанданго", а..

публикувано на 03.08.24 в 11:15

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18