Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев в „Без маски в киното“

Разговорът в най-новия епизод на рубриката ни „Без маски в киното“ е много цветен и любопитен, защото събеседник на Йордан Георгиев е обичаният актьор, композитор, певец и текстописец Стефан Вълдобрев. Името му зрителите свързват с превъплъщенията му в „Изпепеляване“ и „Стъклената река“ (реж. Станимир Трифонов), „Потъването на Созопол“ и „Далеч от брега“ (реж. Костадин Бонев). Той създава музиката за емблематичните филми „Пансион за кучета“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Съдилище“ на режисьора Стефан Командарев.

Защо именно киното е било причината да вземе решението да стане актьор – споделя повече за това Стефан Вълдобрев в Епизод 13 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Детските години на Стефан Вълдобрев са обвързани с приключения край природния парк „Аязмото“ в Стара Загора, където сградата на киното често събира щурата банда деца. Много от филмите, запечатали се в неговите спомени, са били многократно разигравани от него и приятелите му.

Първите стъпки пред камера на Стефан са обвързани с телевизията и студентското предаване „Ку-ку“. Паралелната му работа в киното му помага да види много от разликите в това да създаваш филми. Творческият му път е белязан от знаковите срещи с режисьорите Стефан Командарев, Станимир Трифонов и Костадин Бонев. Първата голяма роля в киното на Стефан е в лентата „Изпепеляване“, когато той е 30-годишен. Как актьорът достига до този свой дебют и какво му носи тази първа роля, можеш да чуеш в разговора!

Един от последните филми, в които Стефан Вълдобрев участва като киноактьор, е „Далеч от брега“ на реж. Костадин Бонев. Пред творческия екип стои предизвикателството да създаде паралелно няколко различни реалности, а Стефан трябва да създаде три образа. Тази роля му носи и първата му международно отличие за актьорско майсторство.

Освен като актьор и композитор, Стефан прави своите опити и като кинорежисьор. Той специализира в тази област в Чешката филмова академия през 2006 г. В епизода можеш да разбереш повече как се е появило това желание у него и защо не заминава, за да учи в академия по кино в Синсинати след прием през 1993 г.

И още:

· Любимите филмови ленти на Стефан Вълдобрев като дете;
· Разликите между работата в телевизията и киното;
· Творческият път на Стефан Вълдобрев е обвързан с имената на българските режисьори Стефан Командарев, Станимир Трифонов и Костадин Бонев;
· Първата голяма роля в киното – филмът „Изпепеляване“ и първото голямо отличие на фестивала „Златна роза“;
· Първото международно отличие за кино актьорско майсторство за ролята му в „Далеч от брега“ на реж. Костадин Бонев и работният процес по филма;
· Решението на Стефан за специализация по кинорежисура във филмовата академия в Прага – в топ 3 на европейските училища за кино – академия, от която са излезли режисьори като Милош Форман, Иржи Менцел, Емир Кустурица;
· „Манчестър Юнайтед от Свищов“ – първият документален филм на Стефан като кинорежисьор;
· Пътят на Стефан Вълдобрев като композитор в българското кино и създаването на първия саундтрак към български филм – „Пансион за кучета“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни обеци, свободни да следват себе си, заредени с ентусиазъм и собствен ритъм, много от младите хора в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата изложба „BRA | Български Рейв Архив“, която се открива на 22..

публикувано на 21.09.21 в 18:52

Банско посреща Международния фестивал на планинарското и екстремно кино

Започва 20-ото юбилейно издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. От 22 до 26 септември, ще бъдат представени най-добрите заглавия от 40 държави на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения. Прожекциите ще бъдат в няколко зали и под звездите. Програмата на фестивала включва и мотивационни..

публикувано на 21.09.21 в 17:02

Десет художници с „Любов на стативи“

От 26 до 29 септември талантливи автори откриват колективната си изложба под наслов „Любов на стативи“. Експозицията ще бъде подредена в Академия „Никола Тесла“ на бул. „Цариградско шосе“ 17 в София. „Обичайте“ е лайтмотивът, въплътен в различни стилове и техники. Включени са творби на: Атанас Карадечев, Танер Мерт, Васил Василев-Зуека,..

публикувано на 21.09.21 в 15:55

Излезе уникално издание, посветено на българския П.Е.Н. клуб

По повод 95 години Български П.Е.Н. и 100 години Международен П.Е.Н. център, излезе представителна антология. В нея са включени творби на 48 съвременни писатели, които членуват в организацията, а проектът е подкрепен финансово от Министерство на културата. Съставители са Маргарит Жеков и Анжела Димчева. „Гласове от Българския П.Е.Н.“ е..

публикувано на 21.09.21 в 15:10
„Въздигане. Първият випуск“, изложба по случай 125 години от създаването на Националната художествена академия.

Културата на бързи обороти – 13 -20 септември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 19 септември. Между 16 и 20 септември в Смолян се провежда първото издание на Родопския международен фестивал на документалните филми (RIFE). През последните години документалното..

публикувано на 21.09.21 в 14:15