Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sandbox като метод за тестване на иновации

Снимка: Pixabay

Стара практика от времето на килийните училища са пясъчните сандъчета, на които децата са се учили да пишат.

Днес за тестването на най-скъпите и големи проекти за милиони евро се използва нещо подобно, но в съвсем друга вариант и на друго ниво.

Нарича се sandbox или пясъчник за иновативни решения. Какво представлява той и къде у нас има sandbox.

Къде се прилага тестването на големи иновативни проекти и как функционира?

Темата коментира в “Нашият ден“ зам.-кметът Генчо Керезов.

Генчо Керезов“Пясъчникът“ за иновативни решения залегна и стартира своето приложение като част от плана за действие по изпълнението на Стратегията за дигитална трансформация на София.

Цялата стратегия въобще и начинът, по който стигнахме до този план за действие, беше на база на редица европейски проекти, по който столицата участва. Всъщност цялото направление “Дигитализации, иновации и икономическо развитие“ се роди именно като резултати и препоръка от един такъв проект."

Пясъчникът се роди като идея в редица дискусии, които имахме с Европейската инвестиционна банка

"Съветваха ни да структурираме методология за всички наши проекти. Реших, че задължително трябва да вкараме този “пясъчник“ в цялостния план за действие.

Фактически отворихме вратата на Startup екосистемата да влезе в общината и млади, иновативни компании, които работят бързо и динамично на този Startup принцип да могат да дават идеи и да предоставят решения за градската среда, които да я подобряват. Които да са тестови, пилотни, с минимален финансов риск за общината, но да можем да тестваме и валидираме технологии.

Когато валидираме тази технология, можем да видим какви са резултатите от нея.

Можем да си представим sandbox като една методологична рамка. Всъщност ние сме отворили вратата за компаниите и входът е чрез директен контакт с нас."

Чуйте Генчо Керезов в звуковия файл.

Кой и как подкрепя стартиращите фирми?

Темата коментира в “Нашият ден“ Натанаил Стефанов, зам.-председател на “София Тех Парк”.

Методът изобщо не е нов. В цял свят има такава среда, в която иноваторите могат спокойно да тестват или да изпробват своите идеи.

Това, което сме направили в София Тех Парк”, макар и да не се нарича официално “пясъчник“ има за цел да подкрепя хората и технологичните проекти, които искат да се комерсиализират.

Да им дава необходимата подкрепа от гледна точка на знания, контакти и среда, така че те да могат да ревизират своите идеи.

Чуйте Натанаил Стефанов в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, www.sofia.bg, https.sofiatech.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45