Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да сложим в раницата за утре

Снимка: Rawpixel

Вероятно има известен парадокс във факта, че разговорът за климатичните промени и околната среда рядко включват децата, а тъкмо те ще бъдат най-сериозно засегнати от тях. Все още помним, че в предпандемичната 2019-а дума на годината стана „климатична стачка“ заради милионите ученици, които излязоха на протести и настояваха за мерки за ограничаване на ефектите на човешката дейност върху Земята.

Децата не са само залог в борбата с климатичните промени, те са и част от разговора. Затова е много важно да бъдат образовани и просветени в проблемите и усилията по опазването на природата и нейните ресурси.

Как да стане това обаче?

Малко преди Световния ден на околната среда, 5 юни, поглеждаме към Норвегия, която е една от държавите екологични отличници в Европа. Там екологичното образование започва в детската градина и обхваща началните етапи на образованието. Програмата се нарича „устойчива раница“ и в нея най-вече чрез занимания на открито и повече правене, отколкото слушане, децата се запознават с особеностите на околната среда и нейното опазване.

Вероятно и това допринася за факта, че Норвегия е държавата, която предлага най-добрите в света условия за живот на деца, според проучване на ООН, озаглавено „Бъдеще за децата на света“.

Свейн Ботвик от Норвежката агенция по околна среда разказва защо екологичното образование е важно и как помага на децата в една страна, която е богата на залежи от ценни изкопаеми горива, но също така сякаш е съставена от активни и будни любители на природата.

Норвежката агенция по околна среда е партньор на Министерството на околната среда и водите у нас в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Като част от партньорството е и пренасянето на норвежкия опит и „устойчивата раница“ у нас.

Силвия Рангелова, директор на дирекцията „Координация по въпросите на ЕС и международно сътрудничество“ разказва за интереса на тукашните училища и детски градини към програмата, за възможностите пред екологичното образование. Не на последно място и за ролята и мястото на децата във взаимоотношенията ни с природата, особено що се отнася до промяна в нагласите и навиците на възрастните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тъмната страна на светлото минало

В масовото съзнание върви един мит – митът за спокойния и безопасен живот през социализма. А е мит, защото – оказва се, изобщо не е така: в тоталитарните години е имало не по-малко, че дори и повече тежки нарушения на живота, личното достойнство и собствеността, отколкото в годините на демокрация и пазарна икономика. Разбираме това от книгата на д-р..

обновено на 29.03.24 в 14:52

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45