Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Хилядолетната битка – Лабиринт“ – нов роман от Йордан Колев

| обновено на 17.06.21 в 16:46
Йордан Колев
Снимка: Росица Михова

„Хилядолетната битка – Лабиринт“ е новият роман на Йордан Колев, който е професионален пилот на "Боинг 767". Изпълнява полети на пет континента. Дълги години работи във Виетнам и на остров Мавриций, а в свободното си време кара мотор, плава на яхта и пише.

Зад гърба си има вече две книги – “От Рио до Кейптаун“ и “Кацане“.

Йордан Колев разказва в “Артефир“ за новата си книга.

“За жалост като болшинството мои колеги в момента съм без работа. Кризата засегна изключително много гражданската авиация. И също така за жалост предното правителство не направи абсолютно нищо, за да подпомогне българската гражданска авиация по един или друг начин. Всички трябва да се оправяме абсолютно сами.

За мен това беше една реална възможност зимата да завърша втория си роман. Заглавието е “Хилядолетната битка – Лабиринт“.

Първите две книги – “От Рио до Кейптаун“ и “Кацане“ – бяха свързани директно с мои преживявания.

“От Рио до Кейптаун“ е един драматизиран пътепис, докато “Кацането“ е основано на истински случай, с който съм много добре запознат, просто го използвах.

В новата си книга влизам в една материя, която няма нищо общо с досегашните неща, които съм писал. Новият роман е исторически.

Нещо, което винаги ме е вълнувало – борбата между доброто и злото. Освен исторически роман “Хилядолетната битка – Лабиринт“ е и приказка за борбата между доброто и злото. Моята интерпретация на това как се е развивала тази борба във вековете. Искам също да покажа на читателя, че няма кой знае каква разлика между войната от преди 800-1000 години и войната, която се води в наше време. Просто оръжията са по-ефективни и по-разнообразни. Но човешкият живот във военен конфликт е точно с толкова малка стойност, с каквато е бил преди хилядолетия.

Това е една приказка, основава се на моите идеи и разбирания за една от най-важните тайни на тамплиерите – Светия Граал. И същевременно има съвременна сюжетна линия. Как точно се свързват двете, става ясно след прочитане."

Чуйте Йордан Колев в звуковия файл.

Снимки: Росица Михова (БНР) и личен архив на Йордан Колев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният куклен театър в Габрово празнува 50 години

В Габрово Държавният куклен театър празнува 50 години от своето обособяване като професионален театър. Годишнината се отбелязва с различни инициативи, сред които нови премиерни заглавия и ретроспективна изложба. Одържавяването на кукления театър в Габрово става факт на 1.01.1971 г. През 1979 година е открита новата сграда на кукления театър, която се..

публикувано на 03.08.21 в 08:10
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството.  Жури с международно участие номинира художниците, те представят..

публикувано на 03.08.21 в 08:00

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15

Василка Петрова-Хаджипапа: Всеки намира в поезията едно огледало на живота си

Външният свят е някакъв вид декор. Поезията е там, където се разхождаме из пейзажите на нашите души. Вярвам, че всеки читател намира в поезията едно огледало и на своя живот, казва  поетесата и преводач Василка Петрова-Хаджипапа. Тя представя в предаването "Артефир" своята книга с избрани и нови стихове, наречена „Огледални вселени“...

публикувано на 02.08.21 в 13:05

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05