Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Новата мисия на Алек Попов

Алек Попов
Снимка: Личен архив

20 години след култовата сатира „Мисия Лондон" писателят Алек Попов се завръща с нова мисия, която пренася в един съвсем различен, но вълнуващ свят в центъра на Азия.

В далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, експедиция от далечна България, развита, богата страна в състава на ЕС, търси корените на великото някога българско племе.

Проф. Несторов вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите, и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си. А в България се задават избори.

Нацията се топи, рейтингът на политиците пада. Какво по-хубаво от откриването на нови българи, които да пуснат "правилната" бюлетина?

Историческата мисия да интегрира братята по кръв се пада на проф. Докузанов, идеолог на телевизия "Онгъл Нюз", експерт по градежи на автентични крепости, продавач на митове и ритуални чаши от черепи на византийски войници.

Алек Попов  разказва за новата си книга “Мисия Туран“ в “Нашият ден“:

"Малко след рождения си ден успях да завърша едни роман, в чието заглавие също седи думата “мисия“. Това е “Мисия Туран“. Това е роман, който, общо взето, затваря един цикъл от мисли от идеи и от творчески търсения.

Книгата излиза точно 20 години след първата – “Мисия Лондон“. Това наистина е много време. Не само в човешкия живот, а в някакъв исторически аспект.

Защото много неща са се случили през това време. Променили са се някои нагласи. Други теми са излезли на преден план."

Туран – дума с много значение

"Има и няколко града в Централна Азия, които се казват Туран в различни страни. Единият от тях даже съм имал случай да го посетя. Той се намира точно в центъра на Азия в Република Тува.

Туран е измислена страна, няма страна с такова име, има местности, както споменахте, но няма такава страна. И това беше донякъде една от причините да избера това име. Без чак толкова да си давам сметка за всички конотации, които предизвиква.

Но това наистина е дума, наситена с най-различни смисли. Включително в Унгария има един популярен термин, който се казва “Туранското проклятие“. И в Унгария, както и в България, християнството не е прието много лесно. И там е съпътствано с един насилствен процес. Не е станало веднага. И “Туранското проклятие“ е нещо, с което се свързват много от нещастията, исторически превратности на съдбата. При унгарския народ се свързва именно с това, че те са изневерили на старите богове."

Чуйте Алек Попов в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук профил на Алек Попов.

Туран е общо название в пехлевийската литература на земите, обитавани от скотовъдски племена и народи (туранци), разположени на север и североизток от Иран и в Азербайджан. За туранци били смятани редица народи от Средна Азия, сред които саките, кушаните, партите, ефталитите и т.н. Според „Шахнаме“, коренните земи на Туран се намирали на север от река Сърдаря.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 33-тият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-тият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова. "Без минало няма..

обновено на 29.07.24 в 14:43

"Летни импресии": Даян Грант и "културният код" на България и Франция

В рубриката "Културен код" на предаването "Тerrа Култура" разгледахме изложбата "Летни импресии" на дизайнерката и художничка Даян Грант в галерия "Икар". Освен това обсъдихме културния код на България и Франция в контекста на опазването на световното културно наследство. Впечатляващата изложба на Даян Грант включва 20 абстрактни пейзажа, 11 рисунки и..

обновено на 29.07.24 в 13:22
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06