Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Чеков: Шамаросаха Макрон – знаем ли защо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За шамара в политиката и възстановяването от Covid пандемията. Франция вътрешно- и външнополитически.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Божидар Чеков:

"Макрон е една личност, която не оставя хората безразлични. Той е блестящ, нетипичен президент. Ако направя това сравнение – едва ли има жена, която би отказала да танцува с него, ако Макрон я покани.

Всичко това буди ревност от другата страна. Тази нетипичност в една Франция, която е разделена между Париж и провинцията. Това не е вражда, а остатък от периода на “Жълтите жилетки“, когато Макрон вдигна таксите на горивата, а всички френски селяни ползват машини с горива. Има трактори с дизел, таксите бяха съкрушителни.

Направиха се манифестации, след това протести в Париж, стигна се до жестоки побои. Макрон намали таксите. Обаче неговият начин на говорене, който съдържа в голяма част надменност към тези хора, ги обиди жестоко.

Защото безработните го упрекват, че няма работа. Той се обърна към тях и каза – “Ако искат да намерят работа, трябва да сменят тротоара“, да се размърдат, за да намерят работа. Не работата ще отиде при тях, а те трябва да отидат. Това се посрещна много зле от хората. И до ден-днешен си остана.

Човекът, който удари шамар на Макрон, е една от тези “Жълти жилетки“.

Демонстранти от движение на „жълтите жилетки” – символ срещу поскъпването на горивата, на протест в центъра на Париж.Франция след Covid пандемията

"Въпреки че французите са вечно недоволни, трябва да се подчертае, че няма страна, подобна на Франция, която мина през пандемията с такова спокойствие.

Всички французи получаваха редовно заплатите си – 85% от тях. И всички предприятия бяха подпомогнати от банките и застрахователите с кредити, които бяха гарантирани от държавата, тоест от Макрон.

Този факт не може да бъде избегнат в настоящата започваща кандидатпрезидентска кампания.

Относно социалното спокойствие, което беше осигурено предимно от Макрон, това е голяма положителна точка в неговата кампания.

Има един друг проблем, който във Франция става все по-остър – мюсюлманската вълна на имигранти от Африка и Азия, която създава невероятни проблеми на френското общество.

И в близките дни Макрон ще се посвети на имиграцията. Досега той си затваряше очите пред това, което става. Стават неща, които са непоносими, защото мюсюлманите явно не се адаптират към начина на живот във Франция.

Разбира се, има различни видове мюсюлмани. Част от тях са чудесни хора. Голяма част от тях искат да живеят по европейски начин, но има хора, които не желаят, за които Корана и Шериата са закони, които са много по-важни от републиканските."

Чуйте Божидар Чеков в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Youtube


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08