Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов живот за синагогата във Видин

Снимка: ORF Architects

„Белият лебед на Дунав“ – така са наричали синагогата във Видин, която се намира в непосредствена близост до крепостта Баба Вида. Архитект Ангел Недялков разказва, че когато се приближаваш по поречието на река Дунав от Калафат към Видин, реката става по-широка и това създава илюзията, че синагогата и крепостта Баба Вида плуват във водата. Така се ражда и красивото сравнение с лебедите.

Синагогата е построена през 1894 г. и е втората по големина в страната след тази в София. Но макар и по-малка от тази в столицата, мнозина са смятали сградата за по-красивата от двете. Изградена е по подобие на синагогата в Будапеща, а нейни архитекти са били известните за времето си Фердинанд и Франческо. Синагогата е рожба на доброто в хората и техните усилия да оставят нещо след себе си. Издигната е за около година с дарения на еврейската общност не само във Видин, а от цялата страна.

Съдбата обаче не е благосклонна към красивата сграда. До средата на миналия век функционира като молитвен дом, но след това голяма част от видинските евреи се изселват и тогава отпада необходимостта от наличието на такъв храм. Останалите евреи даряват синагогата на Видинската община, която решава да я използва за съвсем други цели. Превръща я в склад, където са се съхранявали най-различни неща, включително декорите на Видинския театър. Така сградата започва да тъне в разруха и понастоящем от внушителната синагога са останали само развалини.

Днес обаче „Белият лебед на Дунав“ получава нов шанс за живот, но вече няма да бъде молитвен дом. Според еврейската традиция, когато един храм е изгубил функциите си, няма как да бъде възстановен отново. В града вече няма и толкова голяма еврейска общност, затова сградата ще бъде културен център. Средствата са осигурени по Европейска програма. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лв, от които 7 034 005 лв. са от европейско финансиране, 1 241 295.00 лв. – национално финансиране, както и в допълнение договор за инвестиционен кредит в размер на 1 500 000 лв. Срокът за проектиране е 60 дни, а в рамките на 540 дни трябва да бъдат извършени строителните дейности.

Синагогата се намира в пределите на археологически обект „Антична Бонония“, който е обявен за паметник на културата от национално значение. Ръководителят на проекта за реставрация арх. Ангел Недялков уверява, че са взети всички необходими мерки нищо да не бъде повредено. Десислава Тодорова, която е заместник-кмет на Видин по европейски политики и инвестиции, вярва, че реставрацията на синагогата ще привлече повече туристи и ще утвърди Видин като дестинация с богато културно наследство. А какъв ще бъде резултатът и ще заблести ли отново „Белият лебед на Дунав“, ще стане ясно след две години.

Цялото интервю с арх. Ангел Недялков и Десислава Тодорова може да чуете в звуковия файл

Снимката е предоставена от Община Видин.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15
проф. Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава изпо лз ва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“ и професор по философия в НБУ. Кога една държава подслушва гражданите си „ Във всяка..

обновено на 31.07.21 в 20:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Кой ще гарантира, че мръсните пари ще бъдат извадени

За комуникационните грешки в новия парламент и какво се счупи или винаги е било счупено в опита за преговори между „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и останалите политически партии, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Весислава Танчева, специалистът по комуникации. Конфликтът между ИТН и „Демократична..

обновено на 31.07.21 в 14:09

Договорът за „Национална многопрофилна детска болница“. Ще бъде ли прекратен

Ще бъде ли прекратен договорът за инженеринг на Националната многопрофилна детска болница? Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев , изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД: "Поискано е от МРРБ да се допусне изменение на застроителния план. Искаме да изменим застроителния план, това става чрез..

обновено на 30.07.21 в 16:45
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани – един спасен човешки живот

В момента много се говори за ваксините и много се критикува, казва проф. Тодор Кантарджиев, главен герой в “Нашият ден“. "Завчера имаше едно изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров в НС, където основната критика към колегите ми от ваксинационния щаб е – защо не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се започна с младите и..

публикувано на 30.07.21 в 10:10