Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната програма на прайда.

Това обаче е крайно недостатъчно, за да получи обществото ни еднозначен сигнал, че насилието, заплахите, вандализмът и разпространяването на фалшива информация, целяща всяване на омраза към определена група хора, са не само незаконни, но и човешки неприемливи действия./…/“

В „Мрежата“ разговаряме за всичко това, както и за проекта „Не просто думи“, в рамките на който бе организирано първото обучение на журналисти, които се сблъскват с езика на омразата, с изпълнителния директор на Bilitis Foundation Лилия Драгоева и с журналиста и член на УС на АЕЖ – България Иван Радев.

По време на това обучение екип от журналисти и експерти в областта на правото и психологията представиха пътеводителя за журналисти „Не просто думи“.

Защо проектът „Не просто думи“ е важен?

Лилия Драгоева: „Не просто думи“ е проект, който бяхме замислили отдавна. И сме много щастливи, че го реализирахме в точно този партньорски екип – фондация „ГЛАС“ ОЕБ „Шалом“ и АЕЖ – България. Защо ни е важен? Защото думите като че ли имат все по-голяма тежест, а ЛГБТИ хората и хората от еврейската общност продължават да бъдат обект на най-разнообразни фалшификации, измислици, като сме обвинявани и за какви ли не беди… За нас е важно да работим с журналистите, с медиите и с тези от вас, които транслирате думи и послания, през които ние можем да достигнем до обществото, да казваме истината и да изпращаме позитивни послания.

Има сили, които искат да ни върнат назад като цивилизационно развитие и това е нещо, което ние не трябва да допускаме. Подобни атаки, при това организирани, се случват не само към хората от ЛГБТИ обществото, а и към всички останали общности в България – към ромската общност, към хора с увреждания, към хора с ментални проблеми, към жените, към евреите и мюсюлманите, към арменците, бежанците, към всяка една група, която по някакъв начин не принадлежи към така нареченото „нормализирано мнозинство“. Има един стандарт, който е изкуствен и който е далеч от живия живот, такава е всъщност и употребата на думи, дискриминиращи всички, които не принадлежим към този измислен стандарт. Това е изключително опасно.

Имаме отговорността езикът на омразата да не шества."

Иван Радев: „Ние, журналистите, на първо място, трябва да си дадем сметка какво е „език на омразата“, къде са границите на свободата на изразяване, отвъд кои от тях вече говорим за недопустимо изразяване и второ – да си дадем сметка за собствените ни предварителни възгледи, за собствените ни стереотипи, на онова, което ние си носим като хора и да се научим как да го отделяме от нашето професионално отношение, тъй като, когато сме журналисти, ние трябва да бъдем на първо място професионалисти и да умеем ние самите да не използваме език на омразата, но да умеем да ограничаваме и да посочваме, когато някой от нашите събеседници използва такава враждебна реч и да посочваме на аудиторията, че това е език на омразата и че той няма място в ефира, защото това не е мнение, това не е свобода на изразяване, а това са думи, които накърняват достойнството на други хора и които могат да бъдат опасни за други хора, тъй като езикът на омразата е нещото, с което започват всички ужасяващи престъпления срещу човечеството."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Фотев

Спомен за Христо Фотев

На 27 юли през 2002 г. ни напусна големият български поет Христо Фотев. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!...“...

публикувано на 27.07.21 в 08:30
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19