Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Климат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сядали ли сте в автомобил, в който дълго е влизала топлина чрез слънчевите лъчи, но не е имала възможност да излезе от там? Топличко е, нали? Ето това се случва с планета Земя в момента. Слънчевите лъчи идват до Земята, затоплят я, но заради парниковите газове – не могат да се върнат обратно в космоса. И остават на нашата любима планета, за да я затоплят все повече. Проблемите от това са множество и са свързани. Засушавания, но и бури, наводнения и цунамита. Изчезване на животински и растителни видове. Но най-вече, проблеми за хората – здравни, социални, миграционни, политически, екзистенциални.

Това издание на “Гласът на времето” е посветено на климата и климатичните проблеми. Формалният повод за него е излизането на български на книгата на Бил Гейтс “Как да избегнем климатично бедствие. Решенията, с които разполагаме и научните открия, от които се нуждаем”.

В интересната дискусия участват Апостол Дянков от Световния фонд за природата – WWF, Стефан Димитров от AirSofia.Info, Магдалена Малеева от “Горичка” и Антоанета Йотова, експерт по политики и проекти за околната среда. Водещ е Даниел Ненчев.

Основният въпрос, който се обсъжда, е – ще променим ли принципите, по които се придвижваме, отглеждаме храната си, строим и добиваме енергия – за да запазим живота на планетата. Също – какво правим в България по въпроса.

Според Стефан Димитров икономическият растеж в момента прилича на болестта рак и имаме нужда от устойчивост и индивидуално осъзнаване.

Апостол Дянков поставя акцент на нуждата от социални иновации и качествени решения в енергетиката.

Маги Малеева посочва важни идеи като залесяването, спирането на вредните газове на изхода им, електрификацията на транспорта и градските градини.

Чуйте предаването от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на

Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“?  Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн. Как може..

публикувано на 24.07.21 в 08:10

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest . Концертът започва точно в 20.00 часа. Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне. “Турнето ми..

публикувано на 23.07.21 в 10:00
Мими Виткова

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова . “Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да..

публикувано на 23.07.21 в 09:59

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи. Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние..

публикувано на 23.07.21 в 09:58

Откриват Олимпиадата в Токио

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година. Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията..

публикувано на 23.07.21 в 08:35