Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Национален борд по туризъм: Ваучер за всеки ваксиниран

Предизвикателствата пред туристическото лято

Снимка: БГНЕС

Морският туризъм влиза във втора критична година – късно начало и слаби приходи за хотелиерите. Какви са предизвикателствата пред туристическото лято?

Засега надеждите са за полския и румънския пазар, докато германският и руският са по-несигурни.

Националният борд по туризъм настоя държавата да засили рекламната кампания и да въведе стимули за ваксинация в страната.


Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм:

“От Националния борд по туризъм вчера излязохме с много радикално и добре обосновано предложение, отчитайки, че най-важният фактор за 2021 г., както за летния туристически сезон, така вероятно след това, и за да влезем в зимния, ще бъде процентът на ваксинирани български граждани.

И от този фактор ще се формират решенията, нагласите, изборът на чуждестранните туристи към България.

Затова казахме съвсем ясно – трябва да бъдем честни. Ваксини има. По официални данни България разполага вече с близо 2 млн. ваксини на склад.

В същото време процентът на ваксинирани български граждани е най-нисък в Европейския съюз. Това означава само едно – провал на комуникационната кампания до този момент.

Нашето предложение е много добре обмислено и в съответствие с международната практика. Предлагаме държавата да подготви и да издаде ваучери на стойност 50 лева, които да се предоставят като стимул, като бонус, като начин на насърчаване на интереса към ваксините на всеки гражданин, който се ваксинира.

Нека бъдем ясни – това означава, че ако приемем 50 млн. лева, че биха стрували тези ваучери, да бъдат издадени за 1 млн. ваксинирани в следващите месеци. Именно това е онзи икономически показател, който работи за туризма в международен план – 4 пъти допълнителна стойност се връща в националната икономика. За всеки лев, за всеки долар или евро, вложени в туризма, националната икономика получава 4 пъти обратно допълнителни приходи, данъци, такси и всичко останало.“

Чуйте Полина Карастоянова в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и Иван Алексиев, кмет на Поморие.

“Районът при нас е безопасен. През последната седмица нямаме нито един заболял от Covid-19. Много е важно туристът да се чувства сигурен и спокоен, когато дойде на почивка.

Ваксинирането е много важен момент. Неслучайно започнах с това, че ние вече сме район, чист от коронавирус, и то не само Поморие, а цялото Южно Черноморие.

В Поморие сме направили едно много сериозна кампания, за да може хората максимално да се ваксинират и да гарантираме спокойствието и сигурността, не само на нашите жители, но и на гостите и туристите на града.

Още преди месец имахме среща с всички хотелиери. Говорихме да ваксинират персонала преди отварянето на хотелите. Осигурили сме център за ваксинация. Имаме от всички видове ваксини.

Другото, което направихме съвместно с РЗИ-Бургас, са мобилни екипи, за да може, когато има повече желаещи, РЗИ-Бургас да реагира и да състави екип, който да ваксинира.

На територията на Поморие в момента работят абсолютно всички хотели, заведения и голяма част от хората в обслужващия сектор са ваксинирани.

Чуйте Иван Алексиев в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен. Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение..

обновено на 26.07.21 в 09:11