Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино с думи:

Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и неуспешни. Нелегалният достъп до авторско културно съдържание е все толкова разпространен, а действията на интернет потребителите – все толкова свободолюбиви. Защо пиратстването на интелектуална собственост е престъпление и какви са способите за справянето с него?

За пиратството в киното и измеренията на негативното му отражение върху развитието на индустрията си говорим с Мария Палаурова, Димитър Дринов и Ники Стоичков в близо 50 минути на Епизод 14 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Мария Палаурова е изпълнителен директор на „Филмаутор“ – българската организация за колективно управление на авторските и сродни права върху аудиовизуалните произведения.

Димитър Дринов е кинокритик, един от създателите на сайта „Операция Кино“ и част от Форум Филм – киноразпространител на Disney, Universal Pictures и Paramount Pictures за България.

Ники Стоичков е режисьор, продуцент и съосновател на noblink.bg и платформата за българско кино и театър Gledam.bg.

Пиратството на филмово съдържание е един от основните проблеми в индустрията в световен мащаб и всички бизнеси, свързани с интелектуална собственост.

Премиерното представяне на новите филми в стрийминг платформите възпрепятства тяхното разпространение в киносалоните, защото веднъж представен онлайн, той веднага изтича в сайтове за пиратско съдържание.

В българския контекст съществува и недобро разбиране за това какво представляват авторските права – как авторите да защитят произведенията си и как зрителите да не ги нарушават. Знаят ли потребителите каква е вредата, която нанасят, когато пиратстват авторско съдържание?

Истината е, че понякога потребителят няма опции да достига до културно съдържание, но какво е нужно да промени вижданията си, когато вече съществуват много варианти за легален достъп. Възпитава ли се съзнанието за това колко е важно да ценим творческия труд?

И още:

· Пиратството – голямото препятствие пред кино разпространението в България;
· Нелегалният достъп до авторско съдържание = престъпление;
· Законът за авторски права в България;
· Нуждата от платформи, които да предоставят опция за легален достъп до разнообразно културно съдържание;
· Действия за максимално ограничение на пиратстването, за да бъдат възстановени загуби, а средствата да се инвестират в създаването на платформи;
· Навлизането на големите стрийминг платформи – пречка за развитие на платформите за българско кино;
· Нужда от държавна политика в развитието на българското кино;
· Невъзможността за справянето с пиратството и в световен мащаб – Pirate Bay;
· Мрежите за разпространение на телевизионно съдържание като част от проблема с пиратството;
· Възможностите за справяне с пиратството.

Снимки – NO BLINK

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хенри Дейвид Торо из горите на Мейн

За първи път на български език излиза пътеписът "Мейнските гори" на Хенри Дейвид Торо. Книгата е следствие от три пътешествия на автора из горите на Мейн, отразени в трите ѝ части. В послеслова на проф. Албена Бакрачева четем следното: "Тази особено дълго носена – респективно дълго писана – книга отразява както различни фази от процеса на..

публикувано на 25.07.24 в 18:14

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

Стрийминг платформа излъчва на живо концерти и постановки

7Arts.bg е стрийминг платформа, която събира на едно място голямо разнообразие от изкуства както от родната сцена, така и от световната. Тя работи с някои от най-престижните български и световноизвестни културни институции – Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Българска армия", Театър "Възраждане", Royal Shakespeare..

публикувано на 25.07.24 в 11:06

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева , председател на УС на АБК, и Петко Славов , музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика. Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Световен кино-литературен форум – за първи път в рамките на "Синелибри"

На 10 октомври фестивалът "Синелибри" , посветен на литературата в киното, ще открие своето десето издание. Тази година организаторите подготвят вълнуващо събитие в рамките на фестивала – Световният кино-литературен форум BOB (Based-on-Books) , насочен към филмовата индустрия. В "Нашият ден" Станислава Айви разказва повече за предстоящия..

публикувано на 25.07.24 в 09:13