Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соаре с Багряна пренася публиката в културния елит на 20-те

Снимка: projectlab.bg

Класическа музика, но и стари градски песни, преводи и произведения от писатели и поети, които придават европейски дух на стара София и нейните културни кътчета, изпълнение с много радост и танци, и споменът за една гранд-дама, която озарява този пейзаж с изумителния си, зрял и завладяващ до съвършенство поетичен талант. В тази атмосфера, досущ като от началото на XX век, Искра Ангелова ще потопи публиката тази вечер (17 юни) от 19 часа в онази потайна част на столицата, която не спира да напомня за виенските си архитекти и техните внушителни сгради, ще звучи поезията на Елисавета Багряна.

В новото и модерно лофт пространство за изкуство и срещи Project Lab, което се е приютило в близост до Лъвов мост, домакинята и нейните гостенки – актрисите Жорета Николова и Снежина Петрова, ще четат Багряна, както не е била четена досега. Може би само в първото издание на представлението „Соаре с Багряна“. В него и сега голямата поетеса ще бъде разказана със стихове, музика и откъси от нейни писма и дневници.

30 години след смъртта на гранд дамата на българската поезия в нейна чест ще свири и един квартет, който непрекъснато сменя името си, но не и състава си – Цветелина Найденова, Венелин Пиперов, Явор Гайдов и Джереми Мартин. Последният е англичанин, който живее във врачанско село, свири в Духовия оркестър на Враца и с голямо желание се впуска в това пътуване във времето.

Соарето е именно това – пренасяне в друга епоха. Всеки, който стане част от поетично-музикалното четене тази вечер, е предизвикан да се пренесе в 20-те години на миналия век. Това включва и дрехите, с които ще бъде облечен – немного високи кожени обувки с каишка, за да танцува с тях чарлстон, скъсени рокли, които често са с разголени деколтета, перли, двайсетарски костюми и прически с лимби или свободно бухнали коси. Включва и паролата, с която ще бъде посрещнат. Тя е за тайната среща на публиката – точно на Лъвов мост, с начален час 18.30 и с отговор на въпроса „Защо лъвовете са без езици?“.

Причината за соарето е, че хората имат нужда да слушат Багряна, смята Искра Ангелова:

„Тя е била номинирана два пъти за „Нобел“, тя е наистина гигантска. Тя е нашата Емили Дикинсън, нашата Силвия Плат. Тя е огромно, огромно перо.“

Още за соарето, в което участие, макар и от дистанция, ще вземат и съвременните ни поетеси Мария Донева и Камелия Кондова, за недооценената Багряна, цензурата и страха от поетите – чуйте от Искра Ангелова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51