Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дълга, честта, доблестта и наказанието

| обновено на 17.06.21 в 17:24

За дълга и любовта, за честта и предаността към всевечния закон на човеколюбието, надхвърлящ раса, пол и произход, се говори рядко. Но в нашата история има достатъчно примери за това. Между тях е и честта да застанеш в защита на съседа евреин – низвергнат по силата на антихуманния Закон за защита на нацията. 

Много пъти в „Познати и непознати“ се получават откровени разговори за спасяването на българските евреи и за дадените (пожертваните от Беломорска Тракия и Вардарска Македония). Но още много неизвестни и малко познати факти от целия този процес има. Затова е похвален всеки опит той да бъде доразкриван и изучаван с целия му героизъм и чест да се устои това, в което вярваме и което ни изгражда като човешки същества, за които животът е безусловна ценност. 

Такъв опит е и новата книга на проф. д-р Вили Лилков "Доблест и наказание". Самият той признава, че има още много ненаписано и неразказано. За съдбите на някои от хората, участвали в спасяването на българските евреи и платили с живота си за това, за новите факти и за поуките и наследството, което оставяме – за всичко това – разговар с автора на "Доблест и наказание" проф. д-р Вили Лилков и автора на предговора ѝ д-р Максим Бенвенисти – председател на Института за съхранение на паметта за Холокоста към ОЕБ "Шалом".

По случай 75-годишнина от спасяването на българските евреи ОЕБ "Шалом" издаде книгата „Незабравените лица на спасението“. Но в книгата на проф. Лилков са разкрити факти, които са останали непознати за екипа, създал сборника. 

„Не си представях, че толкова много евреи веднага след 1944 г. са отишли и участвали в защитата на привлечените от Народния съд. Но си представям обстановката, когато тълпата вика „Смърт!" и "Убиици!", той – евреинът, отива да свидетелства в защита“ – казва д-р Бенвенисти.

„Не съм се замислял по въпроса какво ще оставя на следващите поколения. В нея са събрани над 850 документа. Работех много с архивите на Държавна сигурност, на Народния съд, Държавния архив, в който са събрани документи от живота на еврейската общност по време на Холокоста. В книгата става дума и за ротарианците, и за митрополитите на БПЦ. Книгата е написана на основата на много документи, които са най-силното оръжие за налагане на истината. В този смисъл виждам нейната ценност.“ – казва д-р Лилков.

Чуйте повече в звуковите файлове.

Снимки – изд. Сиела

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24

Избрано: Творчески портрети в аудио формат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30