Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Енциклопедия бюрократика. Епизод 3: Реформирани до изтощение

Портрет на Петър Велики от Пол Деларош
Снимка: Wikipedia

„Ако трябва да промените армията, вероятно трябва да въведете нови практически знания, новите практически знания са свързани с нови научни знания, новите научни знания  са свързани с нова, поне минимална образователна система, новата образователна система е свързана с нови хора - тези нови хора вероятно ще бъдат западноевропейци и това поставя културна дилема“, по този изразителен начин историкът от Софийския университет Алексей Кальонски изяснява ситуацията, в която Петър Първи сяда на руския престол и се заема да превърне Русия от регионална в европейска, а впоследствие и световна сила.

„Петър е скандален, Петър е много енергичен, Петър не е традиционен, той има бурни, карнавални, понякога и брутални прояви, които изглеждат трудни за осмисляне, затова и се налагат с насилие“, коментира доц. Кальонски.

Таблицата на ранговете преорганизира основите на руското феодално благородство, наречено още местничество като признава службата във военната, държавната служба и в императорския двор като основа за положението на аристократа в обществото. Таблицата е разделена в 14 класа и всички благородници поне на теория, независимо от титлата или богатството си, започват от дъното на таблицата и се издигат чрез служба на  царя. През 18 век много от благородниците са неграмотни и в крайна сметка Таблицата на ранговете съумява да създаде образована класа от благородници-служители.

„Има едно голямо разбъркване на елита, впоследствие на основата на Таблицата настъпва едно ново стягане. Руските социални историци дори казват, че Петър консервира и закрепостява аристокрацията. Тя има чест, престиж, може да увеличи богатството си, но няма свобода като западноевропейската аристокрация. Няма свобода и е принудена да служи по нов начин, преди това е служила по традиционен начин не по принуда“.

Чуйте третия епизод на „Енциклопедия бюрократика“, за да научите формулата на революцията.

В епизода са използвани откъси от „Петър Велики“ на Анри Троая, „Peter the Great“ на Robert K. Massie. Стихотворението „Надпис към статуята на Петър Велики“ от Михаил Ломоносов е в превод на Иванка Павлова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война,..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04

Срещи „на живо“ с България, българския език и култура в летния семинар на Софийския университет

Летните семинари по български език и култура за чужденци на най-старото и авторитетно висше училище у нас се провеждат вече шест десетилетия. След годините на така наречения социализъм, когато държавата щедро подпомага всяка проява, допринасяща за популяризирането на страната и историята ни, разбира се, със съответния идеологически подтекст,..

публикувано на 22.07.21 в 12:03