Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Снимка: siff.bg

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда.

„Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от най-популярните произведения на Хемингуей, но разказва не за „Старецът и морето“, а за стареца и детето.


В желанието си да направи филм за лова, аниматорът изгражда приятелство на екрана. Сюжетът, за разлика от повестта, където действието се развива в Куба, пренася зрителите на север. Историята лежи на стара изрескова техника в анимацията и говори за взаимоотношенията между две поколения, в които цари топлота.

През 2020-а „Сантяго“ печели наградата „Златен ритон“, а година по-късно и наградата за най-добър късометражен филм на „София филм фест“. Получава и номинация за най-добър филм на Irish Animation Awards, както и наградата за анимационен филм на Milan Gold Awards за месец май.

Макар че се радва на всяко едно от отличията, Андрей Кулев вярва, че филмът е по-важен от тях. Според него анимационното кино изисква определени умения у хората, които го създават, и още повече качества у тези, които го гледат. Той е на мнение, че публиката у нас все още не е готова за това да приеме анимацията като изкуство за възрастни, а не като забавление за деца. Радва се обаче, че се появяват все повече творци, които искат да я развият, и то на световно ниво.


Каква е причината анимационното кино да бъде пренебрегвано дори от Закона за филмовата индустрия и защо именно взаимоотношенията в „Сантяго“ се оказват по-важни за автора му, а и как анимацията допринася за това те да бъдат възприети от публиката – чуйте в звуковия файл.

Снимки: „София филм фест“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Корени: тракийската култура в съвременните български традиции

В търсене на това кои сме и какви сме – и като народ, и като личности, задължително се обръщаме и към миналото, което пази от незапомнени времена традиции и легенди. А цялата ни култура е белязана от тракийските традиции.  Как ни влияят днес те, помагат ли ни в търсенето на собствена; знаем ли откъде идват някои от ритуалите в обичаите ни – за всичко..

публикувано на 05.08.21 в 12:17

„Откат“ – артистична рефлексия на нашето време

Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две десетилетия пребиваване и работа в САЩ.  В Градската художествена галерия в Пловдив художникът излага 22 свои голямоформатни произведения, създадени след завръщането му през 2019 година. Това са серия живописни платна, рисунки и графики, носят енергичното..

обновено на 05.08.21 в 10:18
Голямата базилика в Плиска

63 години от обявяването на Плиска, Преслав и Мадара за исторически резервати

На 5 август преди 63 години Плиска, Преслав и Мадара са обявени за архитектурно-исторически резервати от национално значение. Тяхното културно-историческо значение за България коментира в “Нашият ден“ проф. Борис Колев . Плиска в продължение на два века е военен, културен, икономически и административен център на България...

публикувано на 05.08.21 в 09:27

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“. Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени..

публикувано на 04.08.21 в 11:51