Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Гергана Лаптева
Снимка: личен архив

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – новият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти. Сюжетът е интересен – разказва и за съвременната действителност, наситена със задкулисни игри. Фабулата същевременно е романтична. Главните герои се впускат в увлекателно приключение по следите на загадки от древността.

„Божествен аромат“ е вторият роман на Гергана Лаптева след "Монетата".

Еньовден има специално значение във фабулата на романа, затова и премиерата на „Божествен аромат“ е точно в деня на този необикновен празник, и то в прекрасната Университетска ботаническа градина!

Авторката разказва повече в "Артефир" преди премиерата на книгата на 24 юни в Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“:

Историята, героите, Странджа

"В романа по интересен и увлекателен начин читателят се потапя в свят, изпълнен с дълбоко пазени тайни, древни загадки и чисто човешки взаимоотношения. На фона на Странджа – най-мистичната от българските планини, съхранила в земите и в духовните си пространства наследството на няколко цивилизации и южното крайбрежие на Черно море, между Царево и Малко Търново, съдбите на главните герои се преплитат. Те се впускат в едно невероятно приключение по следите на древните племена, живели на Балканите, всеки търсещ своята истина, докато накрая разбират, че са открили любовта.

Странджа винаги ми е харесвала, аз обичам по-дивите места. Източната ѝ част, където достига бреговете на Черно море, е уникално красиво място. Освен много редки растителни видове, там са скрити и много археологически обекти, а и самите села са уникални... природни и исторически богатства. Романът ни отвежда в света на траките и преди това. Споменава се и една протописменост, която се предполага, че е възникнала именно на Балканите.

В романа се преплитат две сюжетни линии – историческа и житейска част. Майка ми работеше дълги години в Института по тракология и аз съм закърмена с историята. Четейки и подготвяйки се за романа, се върнах в каменно-медната епоха – IV хил. пр. н. е."

Чуйте в звуковия файл.

Снимки – изд. Егмонт и личен ФБ профил на Гергана Лаптева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Монетата: роман за трафика на ценни артефакти по истински събития

„Монетата“ е художествен дебют на Гергана Лаптева, вдъхновен от красотата и културно наследство на турския град Сиде, разположен на брега на Средиземно море. Романът разказва за трафика на ценни предмети, с които търгува подземният свят и търсенето на..

публикувано на 11.09.20 в 13:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и..

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби,..

публикувано на 29.07.21 в 17:14