Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, който ръководи студентския екип по създаването на изследването „Боледуват ли книгите“. 

Сборникът „Боледуват ли книгите?“ представя опит за пълна картина на книгоиздателската индустрия по време на пандемията през погледа на български издатели, книготърговци, библиотекари, писатели, читатели, както и данни от много държави по света. 

„Растеж на продажбите на книги има в почти всички скандинавски страни, в Италия, във Великобритания, а в САЩ дори отбелязват най-успешната си търговска година в областта на книгоиздаването“ – казва Георги Александров. – „Книгата постави и много въпроси – как реагират институциите, книготърговците, издателите, доколко са конкуренти, доколко могат да си сътрудничат“.

Според Ивял Кабрамова, студентка в специалност „Книгоиздаване“ и участничка в изследването дори библиотеките се справят успешно с Covid кризата:

„Вдъхновението за моя текст дойде от библиотеката във Велико Търново, където проявиха инициатива да доставят книги до домовете на своите читатели и доста възрастни хора се възползваха", казва тя.

Според Цветомира Дачева, също студентка и участничка в сборника, по време на пандемията подем отбелязват и аудиокнигите, които дори навлизат в сериозна конкуренция. 

Още по темата чуйте в „Какво се случва“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Корени: тракийската култура в съвременните български традиции

В търсене на това кои сме и какви сме – и като народ, и като личности, задължително се обръщаме и към миналото, което пази от незапомнени времена традиции и легенди. А цялата ни култура е белязана от тракийските традиции.  Как ни влияят днес те, помагат ли ни в търсенето на собствена; знаем ли откъде идват някои от ритуалите в обичаите ни – за всичко..

публикувано на 05.08.21 в 12:17

„Откат“ – артистична рефлексия на нашето време

Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две десетилетия пребиваване и работа в САЩ.  В Градската художествена галерия в Пловдив художникът излага 22 свои голямоформатни произведения, създадени след завръщането му през 2019 година. Това са серия живописни платна, рисунки и графики, носят енергичното..

обновено на 05.08.21 в 10:18
Голямата базилика в Плиска

63 години от обявяването на Плиска, Преслав и Мадара за исторически резервати

На 5 август преди 63 години Плиска, Преслав и Мадара са обявени за архитектурно-исторически резервати от национално значение. Тяхното културно-историческо значение за България коментира в “Нашият ден“ проф. Борис Колев . Плиска в продължение на два века е военен, културен, икономически и административен център на България...

публикувано на 05.08.21 в 09:27

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“. Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени..

публикувано на 04.08.21 в 11:51