Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде и как спортуват децата с увреждания

| обновено на 29.06.21 в 14:14
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какъв е пътят към спорта на децата с увреждания? Какво може да даде спортът на децата със специфични нужди? Има ли достатъчно съоръжения в парковете, които да са адаптирани за тези деца?

Темата коментира в “Нашият ден“, Борислава Вандова, майка на 15-годишния Боян, който е със синдром на Даун. Той е неколкократен медалист на Европейските игри за младежи с увреждания – Emil Open.

“Спортните успехи се постигат с много труд и постоянство и с треньори, които да работят в тази сфера. За съжаление в България спортът е малко на заден план.

Всеки гледа в центровете да работят двигателно с ръцете, но никой не вярва в тези деца, че спортът съществува за тях.

При Боян всичко стана съвсем случайно. Започна с една адаптирана зумба, за която бяхме чули, че един младеж прави за децата с увреждания.

Беше любов от пръв поглед. Започнахме, той започна с една прегръдка и каза – “Бояне, от кога те чакам“. Започнахме да ходим в събота. С нетърпение очаквахме да ходим на тази зумба.

Треньорът видя капацитет в моя син, който не можеше да слиза по стълбите, без да се държи за перилата. Беше му много трудно да ходи, с двигателната система беше много зле. Трудно си местеше краката и видя потенциала в детето, че може да се справи и започнахме с кондиционни тренировки, които той започна да прави за повечето дечица с увреждания.

Но началото беше направено с моя син и в момента той вече е с медали от европейско първенство."

Цената на медалите

"Моят син е пълничък. Първо беше сложен на диета. Всеки ден е на тренировки, които са поне три часа дневно, които се правят след училище и постоянство. Вкъщи продължаваме тренировки, които треньорът му е дал за домашно и наистина нещата се случват.

Смея да кажа, че сега имаме едно страхотно самостоятелно дете, което може да се бори само с живота. От дете с ментален проблем, което е абсолютно несамостоятелно, в момента мога да разчитам изцяло на него и да живее един пълноценен живот.

Боян ме научи на много търпение. Всеки един родител с дете с ментални увреждания в началото иска нещата да се случват бързо, но това не може да стане и трябва страшно много постоянство и търпение, защото нещата се случват стъпка по стъпка.

В началото, като всеки един родител, бях притеснена, че не намираме хора, с които да говорим на един език."

Какво прави държавата

"Трябва да има повече специалисти, на които държавата да заплаща, а не да разчитаме само на доброволците.

Защото много трудно се работи с нашите деца. Наясно сме като родители. Ние, родителите, не може да сме терапевти, физиотерапевти и психолози. Аз също, като родител, искам да работя и да бъда пълноценен гражданин на страната, а не да седя вкъщи и само да си гледам детето."

Федерацията за адаптирана физическа активност

"Нашата федерация се занимава с много активности. Работим в сферата на театрите. В сферата на обучаването на децата да работят. Всичко е по европейски проекти."

Чуйте Борислава Вандова в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Слав Петков, председател на Балканската федерация „Адаптирана физическа активност” – ФАФА, която развива спорт за хора със специални образователни потребности.

“За съжаление не се обръща достатъчно внимание на хората със специални потребности. В тази сфера политиката не работи. Може би не се прави достатъчно реклама.

Трябва да бъде промотиран спортът и не само той, а всички социални услуги. Трябва да се показват примерите на хората – какво може и какво прави спортът. Какво прави социалната политика и социалното образование за тези младежи, без значение дали са с ментални или физически увреждания.

Спортът изгражда, дисциплинира, обучава. В нашата школа голяма част от младежите са елитни спортисти, защото ние вече водим тренировки за постигане на високи спортни постижения. Голяма част от тях в началото бяха невербални, агресивни. Сега това изобщо не може да се наблюдава. Тъй като те вече контактуват и с много други спортисти, които са от други държави. Това са едни страхотни деца и младежи, които полагат изключително големи усилия, да бъдат спортисти и част от нашето общество.

Процесът при тях наистина е доста по-дълъг. Затова се изисква много търпение и нерви. Трудно стават нещата, но щом вече излязат резултатите, се мотивирам. Те са доста спортисти и хора, които мога да кажа, че ни помагат в изграждането на структурата, която сме започнали да градим от нулата.

Треньорите ни работят съвсем доброволно. В Центъра имаме около 29 деца, има и много други родители, които искат да вкарат децата в спортната школа при нас.

За съжаление в момента имаме капацитет, който не можем да надхвърлим. Тъй като работата с този тип младежи е малко по-специфична.

Чуйте Слав Петков в звуковия файл.

Има ли достатъчно съоръжения в парковете, които да са адаптирани за деца с увреждания, разказва Бояна Коцева, учител по физическо възпитания и съосновател на проекта „Паракидс“.

Чуйте Бояна Коцева от звуковия файл.
Снимки: БГНЕС, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37

"Академия за младежко участие", или какво е важно в политиката

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, обсъждаме какви са резултатите от двугодишния проект "Академия за младежко участие". Проектът "Академия за младежко участие", финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, завърши с кръгла..

обновено на 29.07.24 в 10:14
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионалното израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15