Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Древна Индия: брахмани, веди, ритуали

Снимка: iztok-zapad.eu

За древна Индия сигурно сте слушали и чели много и още по-много. Знае се за аватарите на Вишну, за многоръкия Шива, за кръвожадната Кали и за свещените крави. Знание обаче, почерпено повече от масови продукции – кино, телевизия, популярни книги, а не проникващо в дълбочина с разбиране и уважение. Точно това прави – проникване с дълбочина с разбиране и уважение в същността на древна Индия, книгата на Николай Янков „Ведическа Индия: мит и саможертва“. Тя разглежда компетентно и ерудирано практиките на човешко и животинско жертвоприношение, предлага скрупульозен анализ, че включително там, където по принцип в днешно време се отрича всякакво проливане на кръв, са имали място жертвените ритуали. За тази книга и за изводите, които можем да си извадим от нея, говорим с нейния автор Николай Янков, с индолога и ведолог проф. Милена Братоева и със Стефан Стефанов, специалист по митологията и по ритуалните практики в древна Елада.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05

Творческо писане за деца от 7 до 17 години

Как творческият импулс, присъщ на всяко дете, да бъде поощрен, развит и насочен към личностно израстване, самостоятелно мислене, свобода за изразяване и общуване, а защо не и към професионална кариера. Формулата, която от години прилага и развива Светослав Томов, е творческо писане. Самият той има дълга история с писането като сценарист на..

публикувано на 13.09.21 в 14:48