Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва Фестивал на приключенията във Врачански Балкан

Фестивал на приключенията събира любителите на природата във Врачанския балкан от 1 до 4 юли. Откриването на фестивала е днес край „Хижата“ над Враца с огнен спектакъл и под звуците на музиката на „Юрая Хийп“, а организаторите са включили в програмата екстремни спортове, семейни игри, ботанически турове и дори кулинарни маршрути в селата Челопек, Паволче и Згориград. Зад тази идея стоят Община Враца, дирекцията на природния парк „Врачански Балкан“, а идеята е подкрепена от фондация „Америка за България“.


Антония Чиликова, един от организаторите на Фестивала на приключенията във Врачански Балкан, говори не само за програмата през тези четири дни, но и за възможностите за туризъм, които могат да се открият във Враца и региона. Заедно с нея чертаем възможните маршрути и възможните събития, в които човек може да се включи в първото издание на Фестивала, но освен това става дума и за полети с парапланер, скално катерене полети с балон, каяк програми и за още куп занимания за малки и големи сред природата. Защото това е една от идеите на Фестивала – да бъде семейно преживяване за хора на всички възрасти.

Снимките са предоставени от Антония Чиликова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25