Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 424

Дързостта да бъдеш пръв

Милен Василев и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 424 „Трамвай по желание“ представя на своята публика музикантът, пианист, композитор и документалист Милен Василев.

Интересното в този спектакъл е, че главният герой отклонява вниманието от себе си към исторически фигури и сюжети, които са завладели трайно съзнанието му. Като изследовател, той е автор на документалната лента с едноименното заглавие „Дързостта да бъдеш пръв“. Режисьор и оператор е неговият съекипник Емил Михов. Филмът разказва за чудната съдба на габровския предприемач Иван Хаджиберов, наричан от създателите патриарха на българската индустрия.

От разказа на Милен става ясно, че Хаджиберов е сред пионерите на производството на електрически ток у нас, както и мощен за времето си производител на текстил, който е имал привилегията да изнася вълнени платове в самата Англия. Интересен факт е, че брънка от фамилията Хаджиберови е и премиерът Любен Беров, управлявал България в сложните начални години на прехода.

Изключително любопитна е и съдбата на друг българин, Георги (Жорж) Балинов – космополит, авантюрист, полиглот и шпионин, който е участвал в разузнавателната мрежа на легендарния Рихард Зорге.

Целият радиоспектакъл на Милен Василев е озвучен от негови собствени композиции, които по своя драматизъм и динамика напомнят на образци от съвременната филмова музика.

Чуйте предаването от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"От въглен към огън" – в памет на Димитър Грозданов

Галерия "Райко Алексиев" към Съюза на българските художници представя една мемориална изложба на Димитър Грозданов, назована "От въглен към огън". Това една знаменателна експозиция в памет на художника изкуствовед и теоретик на изкуството Димитър Грозданов, име свързано с важни събития от нашата художествена сцена. Изложбата представя над 80 предимно..

публикувано на 06.10.22 в 16:35
Теодор Ушев

За бягството от хаоса, за цифрите и божествената пропорция

Той е аниматор номер 1 в света, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти. Има над 200 отличия през годините, включително номинация за "Оскар". Един от Българските посланици на културата за 2021-ва година в конкурса на БНР.   В "Нашият ден“ Теодор Ушев разказва за най-новия си игрален филм "φ 1.618" .  Cюжeтът на антиутопията..

публикувано на 06.10.22 в 14:50
Здравка Владова-Момчева

Здравка Момчева спечели престижна литературна награда

Великотърновката Здравка Владова-Момчева, която живее и работи във Великобритания, спечели престижната награда за най-добър сборник/разкази в конкурса “Съвременна българска художествена литература без граници” 2022. Той се организира от Администрацията на Президента на Република България и Националния дарителски фонд “13 века България”..

публикувано на 06.10.22 в 12:56

Представят сборник с творби на български автори от шест континента

Софийската премиера на "Шарената сол на планетата“ – седмия литературен сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago.com, е на 6 октомври от 18.30 ч. в клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти, ул. „Граф Игнатиев“ 4. В "Шарената сол на планетата“ са събрани 42 разказа и 48 стихотворения..

публикувано на 06.10.22 в 11:09
Жаклин Вагенщайн и Емил Янев

По следите на преоткритото време

В епизод 475 "Трамвай по желание" представя на своята публика осмото издание на единствения в света Международен кино-литературен фестивал "Синелибри". Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време".  " Преоткритото..

публикувано на 06.10.22 в 10:10