Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чехия отбелязват Деня на Ян Хус

2
Ян Хус
Снимка: Уикипедия

“Търси истината, слушай истината, учи истината, обичай истината, говори истината, пази истината, защитавай истината – чак до смърт“ – думи на Ян Хус, една от най-големите личности в историята на Чехия.

6 юли е датата, на която Ян Хус е изгорен на клада по време на Константския събор в Германия. В Чехия това е официален празник и неработен ден

Името на Ян Хус остава в съзнанието на световната културна общност като символ на борбата за справедливост. Той е забележителен учен, философ, теолог, проповедник и преподавател, символ на просвещението и реформацията не само в Чехия, но и в цяла Европа.

За неговите ранни години не се знае почти нищо, дори рождената му дата е предполагаема и определена спрямо други важни моменти в живота му.

Католическата църква смята неговите проповеди за еретични и поради това той е отлъчен от Църквата, а по-късно изгорен на клада. Неговата смърт отприщва военния конфликт от 1419 до 1434 г., наречен Хусистки войни.

Роден е в малкото чешко селце Хусинец в семейството на небогат земеделец. В Пражкия университет, където учи, е известен като Ян от Хусинец, съкратено впоследствие на Ян Хус, с което име остава в историята.

Още в средата на 1380-те в Чехия започват да се разпространяват трудовете на английския реформатор Джон Уиклиф. Под влияние на идеите на Уиклиф попада и Хус. По време на Великия западен разкол (схизма) в Римо-католическата църква, Хус е в числото на тези, които съхранява неутралитет по отношение към противоборстващите страни.

Ян Хус попада под влияние на неговите идеи. Обявява се срещу редица несправедливости в църквата, като търговията с индулгенции. Да бъдеш освободен срещу заплащане от извършен грях. И едно от най-важните неща – не трябват сляпо да се подчиняваш на църквата, а да мислиш и тълкуваш сам.

Със смъртта му обаче нищо не приключва, напротив тя отключва още по-силна ненавист към църквата и дава началото на т.нар. “Хуситски войни“.

Войната не завършва с победа за Хуситите, но дава тласък на едно съвсем ново мислене.

В знаменитата си реч от 6 юли 1915 година в Женева бъдещият президент на Чехословакия Томаш Масарик се връща именно към делото на Ян Хус, призовавайки народа си за отбрана среща Австро-Унгария.

Отделно до 2015 година са създадени над 80 паметник на Ян Хус, които са разпръснати из цяла Чехия, а през 2005 година чешката телевизия организира анкета за най-велика личност от страната и Хус се нарежда на 7 място в нея.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40