Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С Ива Дойчинова до островите Скопелос, Скиатос и Алонисос

6
Снимка: личен архив на Ива Дойчинова

Ако ви кажа, че в „Покана за пътуване“ пътешествахме до архипелага Северни Спораги, можете да примигнете неразбиращо. Но щом спомена в едно изречение островите Скопелос и Скиатос недоумението ви ще премине в усмивка. Точно такава широка усмивка предизвиква върху лицето на Ива Дойчинова споменът за пътуването с приятелката ѝ, художничката Ина Дамянова, до райските кътчета, където е сниман филма с Мерил Стрийп „Мама миа“.


Директорът на Радио София с такъв кулинарен възторг разказва за приключенията си, че е нормално човек да огладнее. И как не?! Всяко преживяване задължително преминава през местно ресторантче с тонове морска храна и дъхаво гръцко вино, а разговорът с Ива върви вкусно и пивко.

Тесните и криволичещи улички на главния град на Алонисос – Хора са пропити от духа на Цикладите и Додеканезите – смесица от различни островни стилове, бухнали цветя по дървените чардаци, сини или зелени кепенци на прозорците, варосани фасади и каменни плочи на покривите. А църквите са толкова много, че човек остава с впечатлението, че всяко семейство си има собствен храм. Впрочем, преброени са – точно 360. А директорът на Радио София Ива Дойчинова, която ни надъха за пътешествие до Скопелос, Скиатос и Алонисос, със сигурност е запалила свещ в поне една обител с молитватада се върне отново там.


Чуйте цветния ѝ разказ в звуковия файл

Снимки: личен архив на Ива Дойчинова


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05