Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годжи бери и предприемачество

Преди няколко години в България се засилва интересът към отглеждането на годжи бери на по-големи площи. Инж. Мария Василева е една от тези, възползвали се от възможността да отглеждат тази екзотична за България култура. 

Мария започва с по няколко растения от четирите сорта, селектирани по онова време в България, засаждайки ги в градината си. Неслучайните случайности, както самата тя казва, я довеждат до формула на козметични продукти, в които се влагат отгледаните от Мария и дъщеря ѝ плодове.

Казват, че годжи бери, или Lycium barbarum, както всъщност се нарича растението, е лесно за отглеждане и няма твърде много изисквания към почвата и климата. Това не е така, когато човек иска да отглежда наистина хубави плодове. По трите декара, които семейството на Мария отглежда днес, има работа, брането на плодчетата се прави на ръка, а сухите клони и леторастите също следва да се изрязват, за да имат храстите или дръвчетата добре оформени и удобни за бране корони.

Козметичните продукти, създадени от Мария Василева, са и носители на награди, което за нея е голямо признание. Най-голямото ѝ признание обаче е възможността да помогне на други хора – някои от продуктите на марката се ползват с лечебни цели. В дългия път от засаждането до влагането на добива в завършен продукт неминуемо има трудности, но Мария продължава да е оптимист и очаква още неслучайни случайности в живота си.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – Зорница Гъркова и Freepik


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София.Домакин на инициативата ще бъде Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа,..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08

Израел, когато войната я нямаше

Антон Митов е директор на Архивния фонд на БНР и дългогодишен колега в програма "Христо Ботев". Автор и водещ на предаването "Антон Митов представя". Преди 23 години той за първи път излиза в западноевропейска страна. Поводът – да посети Израел, с цел обучение, с полет през Нидерландия. "Израел е първата "западна" страна, която посетих...

публикувано на 26.07.24 в 08:10

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24