Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво свързва Родопското село Гела с Орфей

Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината. Отстои на шест километра от Широка лъка. Най-близките села са Солища (до него стига 9-километров път) и Стикъл.

Наблизо са хижа Ледницата, хижа Перелик, връх Голям Перелик (2191 m), връх Малък Перелик (2147 m), връх Шилестата чука (2180 m), връх Орфей (2188 m) и връх Чаева чука (1922 m). Западно от селото се намира и пещерата Ледницата.

Потомственият жител на Родопското село Александър Стоянов, който може да разказва легенди и истории с часове и както самият той казва може да го прави “без да се повтаря“ споделя в “Нашият ден“ някои от тях. Той е учител по професия.

Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей.

“Той не е митична, а действително съществуваща личност. Произхожда от тракийското племе бети и не е само певец и музикант, а и лекар и знахар. Тези си умения  възприема, тъй като е бил извисена личност, той е бил син на Тракийски цар и е имал възможност да посети Древен Египет. От жреците, при срещата с тях, е научил магическите похвати.


Защо се смята, че тук е родното място на Орфей?

Едно от доказателства са две златни римски монети, на които е изобразено цветето на Орфей. То расте на определени места. Главно на варовикови скалисти местности.

Монетите са открити в село Гела и се намират в момента в Пловдивския археологически музей. Над самото село се намира връх Орфей, който е кръстен още 1942 г. от Богдан Филов.


Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир Патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Той е сринат през 17 век от османците.

В началото на 20 век местните хора решават да построят църква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е погребана главата на православна църква – в седнала поза, със скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. Старите хора казват, че родителите им са виждали скиптъра, преди да изчезне. Разкопките до църквата откриват празен гроб, в който може да се стои. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си, което е на 20 километра от Гела. Личността, намерена в гроба, според местните, е носела отличителните знаци на патриарсите.


Чуйте Александър Стоянов в звуковия файл.


Снимки: Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53