Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват Олимпиадата в Токио

Снимка: БГНЕС

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година.

Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията от коронавируса. Covid-19 доведе до огромни загуби за подготвената за приемане на най-висшия спортен форум страна, но в крайна сметка олимпийски игри ще има, макар и с година по-късно.

Японците продължават да изпитват сериозни притеснения за здравето на атлети, съдии и други официални лица в столицата Токио, която ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август и ще се проведе в по-голямата си част без публика.

Олимпийските игри са събитие, наситено с много история. Покрай тях са създадени и няколко отличителни символа, които са свързващото звено на народите с идеята на събитието.

Въпреки че следата от историята се променя и възраждането на Олимпиадата се случва през ХIХ в., днес традицията е съхранена от Международния олимпийски комитет.


Символите на Олимпиадата

Олимпийският флаг е представен за първи път през 1914 г. и е замислен от Пиер дьо Кубертен, който разработва модерния вид на Олимпийското движение. Според твърдения Кубертен е намерил петте взаимно свързани пръстена на древния олтар в Делфи-Гърция. Те символизират обединението на петте континента и срещата на спортисти от цял свят.

При издигането и спускането на официалния флаг звучи другият символ на Олимпийските игри – химнът. Тай е композиран от гръцкия оперен композитор – Спиридон Самарас с тексотве на гръцкия поет – Костис Паламас.

Следващият символ е девизът. Той също е избран през ХIХ в. от Пиер дьо Кубертен. 1896 г. той приема девизът на Олимпийските игри да бъде “По-бързо, по-високо, по-силно“.

Друг символ е Олимпийският пламък и факела. Запалването на Олимпийският огън е церемония със силно символично значение, защото свързва древните и съвременните версии на игрите.

Пламъкът на Олимпийските игри в Токио беше запален на 12 март 2020 г. на церемонията в Олимпия, но без зрители. След това пътят му  стига до Япония, но два дни преди щафетата да започне организаторите обявяват отлагането на игрите. Тогава японските организатори се сблъскват с трудната задача да запазят пламъка за следващата година. През есента той остава изложен два месеца за публично гледане в Музея на Олимпийските игри в Токио.

След едногодишно спиране на 25 март тази година факелната щафета започна във Фукушима и посети 47 префектури на Япония, за да се върна в централната част на страната за началото на игрите.

Повече за символите можета да чуете от звуковия файл.
Темата коментира в “Нашият ден“ Юлияна Антонова-Мурата, пълномощен-министър, дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Тя живее понастоящем със съпруга си, който е японец в Токио.

Автор е на две книги за Япония. През септември ще представи у нас и третата си книга, която отново е посветена на Япония.

Готова ли е Япония

“Министър-председателят и екипът, който беше в Япония и подготвяше Олимпиадата твърдяха през цялото време, че най-важното нещо за откриването на Олимпиадата и нейното провеждане е тя да бъде сигурна и безопасна.

Както за участниците, над 10 000 души и техните придружители и близки, така също и за всички жители на Токио и гости на Олимпиадата.

Сигурността е следващото, след онова, което Япония трябваше да бъде, ако се бяха провели точно Олимпийските игри през 2020 г., когато мотото на Олимпиадата беше “гостоприемство“.

За съжаление голяма част от Японците се обявиха против провеждането във връзка с настъпилата пандемия и нарекоха тази Олимпиада – “Олимпиадата зомби“. Защото тя е наистина опасна и хората се страхуват.

Преди малко обявиха, че в Япония, в Токио специално, има само за деня 1979 нови случая на заболели от вируса, а ваксинираните са само 23,3% от хората.

Ето защо и ние чужденците, които живеем в Япония, не можем да бъде сигурни, че това ще бъде една сигурна и безопасна Олимпиада.

Общо 106 атлети и представители на чуждестранните медии вече са диагностицирани с Covid-19. А към 7.00 часа българско време – 13.00 часа в Япония премиерът на страната се е срещнал с Алберт Бурла, който е президент на Pfizer. Той предоставя 40 000 допълнителни бройки ваксини за участниците в игрите.

Очаква се вечерта той да присъства и на самото откриване.

Чилийска състезателка е изолирана в хотела за 10 дни и изобщо няма да участва. Трима състезатели са върнати родината си.

Тази Олимпиада ще бъде много рехава. Няма да има достатъчно гости. Много рехав ще бъде стадиона, който иначе трябваше да бъде изпълнен до край. Бяха върнати всички билети, купени предварително.

Чуйте Юлияна Антонова-Мурата в звуковия файл.


Чуйте продължението на разговора с Юлияна Антонова-Мурата в звуковия файл.

Чуйте повече за българските състезатели, които са получили медали от Олимпийски игри в годините.


Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Работен момент по филма „Животът си тече тихо“. Режисьорът Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев (човекът с шапката).

Отиде си кинотворецът Христо Ганев

На 97 години почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев, който стои зад някои от най-знаковите филми на българското кино –  „А бяхме млади“, „Голямото нощно къпане“, „Животът си тече тихо“, „Нощем по покривите“, създадени в творческо партньорство с неговата съпруга режисьорката Бинка Желязкова. Пламенен комунист преди 9 септември..

публикувано на 27.09.21 в 14:30

Димитър А. Ценов – вторият по големина дарител в българското образование

Едно от най-големите дарения в българското образование, направено през 1912 г., е на българския предприемач Димитър А. Ценов. Това е дарението от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов “. Неговото дарение е второто по големина за..

публикувано на 27.09.21 в 12:26
Минко Гечев

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

На 27-и септември е рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си. Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет.  Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“...

публикувано на 27.09.21 в 11:01

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти? Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Стоева , бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция. “Не бива да бъде изпуснат нито един участник в целия..

обновено на 27.09.21 в 10:58
Старият град, Пловдив

Д-р Стефания Темелкова: Туристът иска да види

С какво едни градове са по-привлекателни от други? Как се изгражда туристически имидж на една държава и как се налагат брандове в туризма? Темите коментира в “Нашият ден“ д-р Стефания Темелкова , главен асистент в НБУ и преподавател по маркетингова комуникация. Как се изгражда национален брандинг ? “Отговорът ми е – трудно...

публикувано на 27.09.21 в 10:17