Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват Олимпиадата в Токио

Снимка: БГНЕС

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година.

Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията от коронавируса. Covid-19 доведе до огромни загуби за подготвената за приемане на най-висшия спортен форум страна, но в крайна сметка олимпийски игри ще има, макар и с година по-късно.

Японците продължават да изпитват сериозни притеснения за здравето на атлети, съдии и други официални лица в столицата Токио, която ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август и ще се проведе в по-голямата си част без публика.

Олимпийските игри са събитие, наситено с много история. Покрай тях са създадени и няколко отличителни символа, които са свързващото звено на народите с идеята на събитието.

Въпреки че следата от историята се променя и възраждането на Олимпиадата се случва през ХIХ в., днес традицията е съхранена от Международния олимпийски комитет.


Символите на Олимпиадата

Олимпийският флаг е представен за първи път през 1914 г. и е замислен от Пиер дьо Кубертен, който разработва модерния вид на Олимпийското движение. Според твърдения Кубертен е намерил петте взаимно свързани пръстена на древния олтар в Делфи-Гърция. Те символизират обединението на петте континента и срещата на спортисти от цял свят.

При издигането и спускането на официалния флаг звучи другият символ на Олимпийските игри – химнът. Тай е композиран от гръцкия оперен композитор – Спиридон Самарас с тексотве на гръцкия поет – Костис Паламас.

Следващият символ е девизът. Той също е избран през ХIХ в. от Пиер дьо Кубертен. 1896 г. той приема девизът на Олимпийските игри да бъде “По-бързо, по-високо, по-силно“.

Друг символ е Олимпийският пламък и факела. Запалването на Олимпийският огън е церемония със силно символично значение, защото свързва древните и съвременните версии на игрите.

Пламъкът на Олимпийските игри в Токио беше запален на 12 март 2020 г. на церемонията в Олимпия, но без зрители. След това пътят му  стига до Япония, но два дни преди щафетата да започне организаторите обявяват отлагането на игрите. Тогава японските организатори се сблъскват с трудната задача да запазят пламъка за следващата година. През есента той остава изложен два месеца за публично гледане в Музея на Олимпийските игри в Токио.

След едногодишно спиране на 25 март тази година факелната щафета започна във Фукушима и посети 47 префектури на Япония, за да се върна в централната част на страната за началото на игрите.

Повече за символите можета да чуете от звуковия файл.




Темата коментира в “Нашият ден“ Юлияна Антонова-Мурата, пълномощен-министър, дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Тя живее понастоящем със съпруга си, който е японец в Токио.

Автор е на две книги за Япония. През септември ще представи у нас и третата си книга, която отново е посветена на Япония.

Готова ли е Япония

“Министър-председателят и екипът, който беше в Япония и подготвяше Олимпиадата твърдяха през цялото време, че най-важното нещо за откриването на Олимпиадата и нейното провеждане е тя да бъде сигурна и безопасна.

Както за участниците, над 10 000 души и техните придружители и близки, така също и за всички жители на Токио и гости на Олимпиадата.

Сигурността е следващото, след онова, което Япония трябваше да бъде, ако се бяха провели точно Олимпийските игри през 2020 г., когато мотото на Олимпиадата беше “гостоприемство“.

За съжаление голяма част от Японците се обявиха против провеждането във връзка с настъпилата пандемия и нарекоха тази Олимпиада – “Олимпиадата зомби“. Защото тя е наистина опасна и хората се страхуват.

Преди малко обявиха, че в Япония, в Токио специално, има само за деня 1979 нови случая на заболели от вируса, а ваксинираните са само 23,3% от хората.

Ето защо и ние чужденците, които живеем в Япония, не можем да бъде сигурни, че това ще бъде една сигурна и безопасна Олимпиада.

Общо 106 атлети и представители на чуждестранните медии вече са диагностицирани с Covid-19. А към 7.00 часа българско време – 13.00 часа в Япония премиерът на страната се е срещнал с Алберт Бурла, който е президент на Pfizer. Той предоставя 40 000 допълнителни бройки ваксини за участниците в игрите.

Очаква се вечерта той да присъства и на самото откриване.

Чилийска състезателка е изолирана в хотела за 10 дни и изобщо няма да участва. Трима състезатели са върнати родината си.

Тази Олимпиада ще бъде много рехава. Няма да има достатъчно гости. Много рехав ще бъде стадиона, който иначе трябваше да бъде изпълнен до край. Бяха върнати всички билети, купени предварително.

Чуйте Юлияна Антонова-Мурата в звуковия файл.


Чуйте продължението на разговора с Юлияна Антонова-Мурата в звуковия файл.

Чуйте повече за българските състезатели, които са получили медали от Олимпийски игри в годините.


Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49