Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“? 

Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн.

Как може "Пегас" да се превърне в Троянския кон и каква е кашата с древногръцката митология?

Какво показва мащабното съвместно разследване на френската журналистическа организация Forbidden Stories, Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и още 17 световни медии, между които The Washington Post, Le Mondе, The Guardian, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung?

Какво е усещането да бъдеш следен и да бъдеш на показ?

За какво служат метафорите?

Дамяна Велева: „Метафората с Троянския кон е заради това, че той прониква в телефона ви, без да разберете и програмата е толкова опасна, защото по незабележим начин заразява телефона, а това може да се случи чрез едно обикновено телефонно обаждане, на което не е нужно да отговорите, не е нужно никакво действие от страна на човека, ползващ телефона, за да се активира софтуерът. До преди няколко години софтуерът е работил по друг начин, чрез линк, който се е изпращал като текстово съобщение и човек, ползващ телефона, е трябвало да кликне на линка, да го отвори и чак тогава той се е активирал. Сега даже такова нещо не е нужно и това прави „Пегас“ изключително опасен и показателно е, че израелското военно министерство го квалифицира като оръжие. Софтуерът е класифициран като оръжие и се изисква специално разрешение от военното министерство за всяка една експортна сделка, която се случва.“

Мобилният телефон се превръща в подслушвателно устройство

Адв. Жулиета Мандажиева: “На практика това е ново поколение навлизане в личното пространство. Говорим за „хакване“ на мобилно устройство. Това, което този софтуер прави, е, че той чете данните на устройството в момента, в който те се създават, активира микрофона и той започва да подслушва и разговорите, които се водят извън него, а камерата наблюдава какво се случва, т.е. това е едно виждащо око и слушащо ухо до теб. Ако искаме да имаме таен или поне неприхванат разговор, на който никой не трябва да става свидетел, то по-добре е нашият телефон да бъде изключен, с извадена батерия и много далеч от нас.“

За българската връзка, за този международен скандал и до какви мерки ще доведе той в международното законодателство, и ще има ли влошаване на отношенията между държавите – можете да проследите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Стотици журналисти и политици по света били шпионирани с помощта на израелски софтуер

Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били наблюдавани чрез телефонни зловредни програми, продавани на авторитарни правителства от израелска фирма за наблюдение, съобщават медиите. Разследването на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“,..

обновено на 19.07.21 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването,..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра..

публикувано на 19.04.24 в 12:40