Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“? 

Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн.

Как може "Пегас" да се превърне в Троянския кон и каква е кашата с древногръцката митология?

Какво показва мащабното съвместно разследване на френската журналистическа организация Forbidden Stories, Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и още 17 световни медии, между които The Washington Post, Le Mondе, The Guardian, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung?

Какво е усещането да бъдеш следен и да бъдеш на показ?

За какво служат метафорите?

Дамяна Велева: „Метафората с Троянския кон е заради това, че той прониква в телефона ви, без да разберете и програмата е толкова опасна, защото по незабележим начин заразява телефона, а това може да се случи чрез едно обикновено телефонно обаждане, на което не е нужно да отговорите, не е нужно никакво действие от страна на човека, ползващ телефона, за да се активира софтуерът. До преди няколко години софтуерът е работил по друг начин, чрез линк, който се е изпращал като текстово съобщение и човек, ползващ телефона, е трябвало да кликне на линка, да го отвори и чак тогава той се е активирал. Сега даже такова нещо не е нужно и това прави „Пегас“ изключително опасен и показателно е, че израелското военно министерство го квалифицира като оръжие. Софтуерът е класифициран като оръжие и се изисква специално разрешение от военното министерство за всяка една експортна сделка, която се случва.“

Мобилният телефон се превръща в подслушвателно устройство

Адв. Жулиета Мандажиева: “На практика това е ново поколение навлизане в личното пространство. Говорим за „хакване“ на мобилно устройство. Това, което този софтуер прави, е, че той чете данните на устройството в момента, в който те се създават, активира микрофона и той започва да подслушва и разговорите, които се водят извън него, а камерата наблюдава какво се случва, т.е. това е едно виждащо око и слушащо ухо до теб. Ако искаме да имаме таен или поне неприхванат разговор, на който никой не трябва да става свидетел, то по-добре е нашият телефон да бъде изключен, с извадена батерия и много далеч от нас.“

За българската връзка, за този международен скандал и до какви мерки ще доведе той в международното законодателство, и ще има ли влошаване на отношенията между държавите – можете да проследите в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Стотици журналисти и политици по света били шпионирани с помощта на израелски софтуер

Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били наблюдавани чрез телефонни зловредни програми, продавани на авторитарни правителства от израелска фирма за наблюдение, съобщават медиите. Разследването на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“,..

обновено на 19.07.21 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой ще представи българския бизнес в най-голямото финтех изложение в Европа

Кой и как ще представи българския иновативен бизнес на стартиращото на 21 септември финтех изложение Money 20/20 в Амстердам? В какво ще се изразява участието и подкрепата за българските фирми от Изпълнителната агенция за малки и средни..

обновено на 20.09.21 в 11:07
Ваня Нушева

Не видяхме съдържателно визиите за реформа в изтеклите предизборни кампании

46-ият парламент приключи работата си. Второто служебно правителство до голяма степен повтори кадровия състав на старото. За първи път българите ще гласуват и за президент и вицепрезидент, и на парламентарни избори. Много наблюдатели..

публикувано на 20.09.21 в 10:18

Памет, социални аспекти на спомена

Кой определя какво да помним, има ли фалшивата памет или по-скоро говорим за фалшива интерпретация на паметта, лична ли е винаги паметта и каква роля играе Колективната памет в процеса на помненето, социални аспекти на спомена, какви са разликите между..

публикувано на 20.09.21 в 09:27

Славчо Пеев: Стратиев научи на истина цяло поколение

Роден е на 9 септември 1941 г. в София. Завършва българска филология в Софийския държавен университет през 1968 г. През 1964 – 1968 г. е редактор във в. „Народна младеж“, а през 1968 – 1975 г. работи във в. „Стършел“. От 1975 г. е драматург на..

публикувано на 20.09.21 в 09:01

Връзката на кръста Христов с основните християнски добродетели : вярата, надежда и любовта

Преди Христос кръстът е символ на безчестие и позорна смърт. Със страданията и изкупителната Си жертва Спасителят освещава кръста. След Неговата смърт кръстът вече е символ на жертвена любов и победа над злото. „… Който иска да върви след Мене, нека се..

публикувано на 20.09.21 в 08:30