Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд
Снимка: Don Floyd

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз формация, в чиято основа са именно басистът Васил Хаджигрудев и барабанистът Лав Ковач, а като трета стихия досега са участвали саксофонистите Енрике Оливер и Лука Игнятович и тромпетистът Хулиан Санчес.

Групата има едноименен албум, издаден от Rizoma Records в Испания през 2016 г. и реализиран точно в този формат – като двойно трио с Енрике Оливер (тенор саксофон) и Хулиан Санчес (тромпет). Ето как е представен албумът в платформата All About Jazz.

Композициите са предимно на контрабасиста Васил Хаджигрудев и барабаниста Лав Ковач. Груув, свободна импровизация и лиричност са предимно настроенията, които триото създава. През 2018 г. ХАКО записаха своя втори албум в столицата на провинция Войводина Нови Сад (Сърбия), в студиото на легендарния Борис Ковач. Този албум – Birth Of The First Male Child – e издаден през 2019 г. от новосадския лейбъл „Хорз“, който беше и в основата на фестивала Hillock Carnaval в Пловдив през същата година. Можете да го чуете тук.

Васил Хаджигрудев, гостът ни тази нощ (27 юли) от 0.30 до 2.00 по програма „Христо Ботев“, е един от най-активните и иновативни музиканти на новата българска джаз сцена. Познаваме го от Space Trio, от Хаджиоркестъра, от дуото с Христина Белева, от проекта „Милчо Левиев Forever“, от вечерите за свободна импровизация „Ден Авангард“, че дори и от някои хардкор групи от близкото минало като Rise Up (където обаче не свири на контрабас). Член е и на международни формации като испанското нойз-джаз трио Jun Trun Gor и сръбско-италианско-българския пост-джаз квартет Zemljani.

Лав Ковач е барабанист и композитор също от световна величина. Син е на Борис Ковач, в чиито New Ritual Quartet / New Ritual Group / New Ritual Ensemble свири от съвсем млад. Освен с ХАКО у нас е гостувал с квартета на баща си (на „Аларма Пънк Джаз“ през 2014 и на Плевенския джаз фестивал през 2017 г.), с инди-дуото Howling Owl и с Majamisty Trio (отново на „Аларма Пънк Джаз“ през 2015 и 2018 г.), със Zemljani, Dragon's Fuel и Lvlji Dani Dima (на Hillock Carnaval през 2019 г.). През 2018 пък с Васил направиха световна премиера (в София и Пловдив) на електро-дуото си „Схимник“.

С това минитурне в София, Варна и Пловдив музикантите от ХАКО се събират за активна концертна дейност за първи след края на пандемията. Турнето ще е дебют в триото за румънския саксофонист Каталин Милеа, също като Лав и Васил възпитаник на Грьонингенската консерватория.

Билети за концерта за откриващото събитие в клуб Singles в  София вече има в системата на EpayGo и на касите EasyPay, а в нощното ни предаване с Васил Хаджигрудев си говорим за свободната импровизация и символното дирижиране, за джаз за деца и хардкор-школата, за организирането на концерти на нетипични локации и… за желанието да създаваш нови неща и да достигаш до нови места с музиката си най-вече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10